Tornaveu
La igualtat de gènere a la cultura popular, a debat

En el món de la cultura popular, així com en tots els àmbits de vida de la nostra societat, encara hi ha prejudicis i estereotips de gènere. La dona sovint és relegada, per tradició històrica o perquè no s’han combatut els rols sexistes predominants. Però justament, el món de la cultura popular i l’associacionisme és un espai idoni, per la seva inherent vessant col·laborativa, solidària i promotora de valors d’igualtat, per treballar la igualtat de gènere i erradicar aquests estereotips i rols que marginen el paper femení.

Mostrar experiències positives en aquest sentit i debatre sobre la igualtat de gènere en aquest àmbit és el propòsit de la jornada professional Gegantes i diablesses: trencant estereotips sexistes en la cultura popular, organitzada per la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat i que tindrà lloc la Fàbrica de les Arts Roca Umbert de Granollers el pròxim 5 de novembre. L’acte, que començarà a les 9.30 h i finalitzarà a les 14.30 h, comptarà amb la participació de diferents ponents que presentaran diversos casos de bones pràctiques en el foment de la igualtat de gènere en les associacions.

“La recreació d’esdeveniments de cultura popular -siguin o no patrimonials- i la construcció d’identitats de gènere són indestriables. Hi ha pràctiques i esdeveniments festius que reprodueixen prejudicis i estereotips, però també poden ser espais on qüestionar les normes i el paper dels sexes”. Aquesta és la premissa de la jornada, que també vol visualitzar quins instruments existeixen per promoure i fomentar, des de les polítiques públiques, la igualtat de gènere i la protecció del patrimoni cultural i etnològic. La jornada s’adreça de manera preferent a personal tècnic dels àmbits de cultura, festes, joventut, ciutadania i participació; també a juntes directives i persones associades a entitats culturals. La jornada és gratuïta, però és necessari formalitzar la inscripció tenint en compte l’excepcionalitat sanitària.

La jornada començarà amb un col·loqui entre Lídia Montesinos i Verònica Gisbert sobre el patrimoni immaterial i la desigualtat de gènere. A continuació, hi haurà una taula rodona sobre casos de bones pràctiques, on es donaran a conèixer les experiències de la Patum de Berga des d’una òptica de participació de les dones, a càrrec de Roser Valverde, segona tinenta d’Alcaldia, i Marta Planas, tècnica de Participació Ciutadana i Festes de Berga. També es parlarà del canvi de rol de la dona a les falles de la Pobla de Segur, a càrrec de Clàudia Plana, i s’analitzaran les eines i experiències en les festes majors i populars en clau feminista, de la mà de Carla Alsina.

En la segona taula rodona s’analitzaran tres casos més: Perspectiva de gènere a les colles castelleres, a càrrec d’Aina Mallol excap de colla dels Xicots de Vilafranca i presentadora de Castells TV; Divendres d’Aquelarre: percussió i feminismes, a càrrec de Maria Peña i Laura Urpí, de l’associació Band Tokades, i Som un carnaval lliure de sexisme, amb la participació d’Esther Marmaneu, regidora de Cultura i igualtat de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa