Tornaveu
Història dels moros i cristians al bisbat de Tortosa

La Tortosa medieval era una ciutat esplendorosa, que competia amb Perpinyà per esdevenir la segona ciutat més important del Principat. Els llibres d’història han fet cèlebre la Disputa que s’hi va celebrar el 1413, un conclave que, sota l’aparença de debat teològic entre les comunitats jueves i cristianes, volia emmotllar aquestes primeres a les directrius del catolicisme ortodox. En canvi, és menys citada la convivència -i també les friccions- entre els cristians i la població musulmana.

Gràcies a una beca de la Fundació Duran i Martí, el Dr. en Humanitats Raül Sanchis està investigant la dansa i la teatralitat medieval al bisbat de Tortosa. Una recerca que aportarà coneixement sobre la representació de la comunitat musulmana, tan important a la capital del Baix Ebre abans de la conquesta catalana, en les festes medievals.

En la conferència “La pugna festiva entre moros i cristians. Jocs, entremesos, balls i altres performances celebratives: també a la ciutat de Tortosa i la seva àrea d’influència”, Sanchis presentarà els primers resultats d’aquesta investigació.

La xerrada se celebrarà durant la inauguració de Ballar el moro. Danses festives de moros i cristians en la Mediterrània occidental, exposició comissariada pel mateix Sanchis l’any 2014, en un acte que també comptarà amb l’actuació dels cavallets de la ciutat. L’exposició, que es podrà veure visitar al Campus Extensa de la URV a Tortosa fins al 8 d’octubre, analitza com va escenificar-se la figura del moro en els quatre punts cardinals de la Corona d’Aragó.

Per assistir a la conferència, és necessari inscriure’s prèviament en el correu electrònic [email protected] o en el telèfon 977 46 40 58 (matins)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa