Tornaveu
‘Guarnir el món de festa’, un recorregut emocional per l’espai urbà

De la mà d’en Josep Fornés, patró de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, museòleg i antropòleg, l’exposició Guarnir el món de festa. Espai urbà, espai humà, que es podrà visitar entre el 17 de juny i el 16 de juliol entre les 10h i les 22h a l’envelat del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia, proposa al visitant “un recorregut emocional comparatiu per l’espai urbà que la festa transforma en l’espai humà en ciutats com Barcelona, València, Lisboa o Medellín”, tal com explica Fornés.

Fornés remarca en l’escrit de presentació de l’exposició que “el carrer és el lloc on la gent de tots els temps hem compartit les passions, les lluites, la festa o la protesta, allà on hem posat a prova la nostra imaginació per mostrar-nos comunament com la societat complexa que som”, i afegeix que “hem humanitzat l’espai urbà embellint-lo amb la nostra manera de ser col·lectiva, fins al punt de transformar durant un temps breu el més quotidià en el més extraordinari”.

El comissari de l’exposició basteix la mostra a partir d’instantànies fotogràfiques, veritables documents etnogràfics, que són el testimoni de passions, sentiments i solidaritats generalitzades capaces de transformar la percepció dels sentits de qui viu la festa. Gràcia, amb la seva festa major d’agost, València, amb les falles de Sant Josep, l’Alfama amb la seva festa de “Santo Antonio”, Medellín, “la más educada”, amb l’emotiu “Desfile de silleteros” de Santa Elena en la “Feria de las Flores”.

La inauguració tindrà lloc al Centre Artesà Tradicionàrius el dia 17 de juny (19:00h), amb la projecció del documental inèdit L’última festa en llibertat, de Francisco Rojo, enregistrat a la festa major de 1935. A les 21h hi haurà visita comentada per Josep Fornés per l’exposició, després que s’hagi comentat amb el mateix Fornés i la filla de l’autor del documental.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa