Tornaveu
Exposardanes.cat, la sardana es converteix en patrimoni virtual

Les noves tecnologies han permès trencar fronteres i permeten fer arribar una informació a l’altra punta de món en qüestió d’instant. I per què no aprofitar aquesta virtualitat per difondre la cultura popular? Aquesta és la filosofia del projecte exposardanes.cat, impulsat per la Confederació Sardanista de Catalunya i amb la col·laboració de la direcció general de Cultura Popular de la Generalitat.

La idea de posar a disposició de tothom el patrimoni sardanístic del país neix ara fa dos anys, en el marc de la primera edició de Som Cultura. “Hi havia una sala d’exposicions amb diverses mostres sobre cultura popular, i alguna mostra sobre sardanistes il·lustres però cap de temàtica general per al públic no especialitzat. Va ser aleshores quan des de la Confederació Sardanista de Catalunya vam decidir que calia impulsar una mostra àmplia, solvent i pedagògica que pogués viatjar per tot el país de forma itinerant”, relata a Tornaveu el president de la Confederació, Joaquim Rucabado. Aleshores van exposar el seu projecte a l’aleshores director general de Cultura Popular, l’actual conseller de Cultura, Lluís Puig. “Ens va recomanar emmarcar l’exposició en el context del bicentenari del compositor figuerenc Pep Ventura i que col·laboréssim amb Figueres per aprofitar sinergies, i també que l’exposició fos virtual per poder arribar a molta més gent, amb una versió en català i una en anglès per donar-li una dimensió internacional”, recorda en Joaquim. I va ser així com va tirar endavant el projecte que ara ja és una realitat. “Una exposició per a tots els públics, però que permet diversos graus d’accés al coneixement, des d’un marc més general fins a informació més aprofundida. A més, cada àmbit està lligat a la figura de Pep Ventura”, explica a Tornaveu el president de la Confederació.

En aquest passeig virtual, la sardana es presenta com una experiència col·lectiva que ha expressat idees, sentiments, identitats i voluntats ben diverses, un veritable fenomen social de la història contemporània de Catalunya. I el visitant ho descobreix a través d’un recorregut per alguns dels episodis més significatius d’aquesta relació entre el ball i la societat a partir d’una selecció de documents sonors, visuals i literaris agrupats en deu temes. S’hi troben també gravacions sonores a totes les seccions, que fan especialment atractiu aquest viatge, complementat amb textos explicatius i espais propis en cada secció dedicats a Pep Ventura. La mostra s’inscriu en la celebració de Figueres Capital de la Sardana 2017 i en la commemoració del Bicentenari del naixement de Ventura (1817-1875).

Podeu visitar l’exposició, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa