Tornaveu
‘Espai i festa’, al centre cívic el Sortidor

Amb un contingut eminentment visual, s’hi exposen una selecció d’imatges de guarnits festius provinents dels fons fotogràfics dels Grups de Recerca Local de la ciutat i de diversos fons privats, de la xarxa d’arxius de districte i de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. La mostra ha itinerat per altres punts de la ciutat, i va ser impulsada en motiu del bicentenari de la Festa Major de Gràcia, celebrat el 2017, amb la col·laboració dels Grups de Recerca Local de Barcelona, i la direcció de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i de l’Institut Ramon Muntaner.

Aquesta mostra ofereix una documentada i extensa panoràmica del que és i ha estat històricament, a les viles i als barris de la ciutat de Barcelona, el costum de guarnir les places i els carrers amb motiu de festa. El comissari de l’exposició, Josep Mañà, ha reivindicat que es tracta “d’una obra coral”, “fruit de la cultura col·laborativa que “visualitza la feina, moltes vegades oculta, que fa la gent per salvaguardar la memòria històrica dels seus barris”. Tot plegat, amb la feina també de documentalistes, arxivers, institucions i veïns i veïnes que han dut a terme una tasca de recerca i han rescatat i aportat dades i imatges, algunes d’elles inèdites.

L’exposició proposa un recorregut visual per la memòria i la tradició de guarnir carrers i places als barris i les viles de Barcelona al llarg de més d’un segle. S’hi poden veure fotografies des de principis del segle XX fins a imatges recents, que descobreixen com la festa, a més d’alterar els costums i ritmes de la vida, transforma l’espai, expressant en cada moment un temps, unes circumstàncies històriques i una ideologia diferent. La mostra és també un homenatge a la memòria de la necessària participació veïnal. A més, l’exposició vol ser un punt de partida per generar més sinergies i coneixements amb altres festes de Barcelona i barris de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa