Tornaveu
En Patufet, la revista que ensenyava català i divulgava folklore

Conegut per ser el folklorista que millor ha sabut divulgar la cultura popular entre el públic infantil, Capmany va implicar-se fins al moll de l’os en la creació i consolidació de la revista. Durant els primers anys, va exercir tots els rols de l’auca: redactor, editor, administrador i autor de la gran majoria de textos, gairebé sempre escrits sota pseudònim. Una a evidència d’aquesta implicació és la mateixa seu de la revista, ubicada a la botiga que la família Capmany tenia a la Rambla de les Flors.

Tot i que Capmany va haver de cedir prematurament la direcció de la revista (1905), en Patufet va mantenir l’esperit pedagògic que havia impregnat a la revista. L’exposició s’estructura en deu apartats: Aureli Capmany i Farrés; En Patufet; Cançons, crits, orfeons i corals; Rondalles, contes, romanços i llegendes; Balls, danses, imatgeria festiva; Festes, costums; Sants, santes i mares de déu; Jocs, joguines; Barcelona; Gremis, confraries, oficis; Teatres, espectacles i titelles.

Durant els anys de la dictadura de Primo de Rivera, en Patufet era una de les poques formes que tenien les famílies, no només de conèixer i aprendre la llengua catalana, sinó fer-ho a més seguint el nou model ortogràfic instaurat per Pompeu i Fabra. Entre els autors que van participar en la seva elaboració, hi figuren noms tan emblemàtics com Josep Maria Folch i Torres, Lola Anglada o Antoni Batllori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa