Tornaveu
El Museu del Pessebre de Catalunya: una realitat de l’associacionisme

La cultura popular és un agent social de primer ordre, amb capacitat de crear espais per a la resta de la ciutadania, com ara museus. És el cas del Museu del Pessebre de Catalunya, una iniciativa que neix de l’impuls d’Ismael Porta i Balanyà, de l’Associació de Pessebristes de Montblanc i la Federació Catalana de Pessebristes. El Museu, la inauguració del qual es preveu al llarg del 2018, esdevindrà la casa de tots els pessebristes, un espai de referència per a tot el país.

A l’espera de la finalització de les obres, el museu ha estructurat les seves quatre plantes per complir com a espai de recerca, restauració i conservació, a més de ser un centre permanent de documentació, com també de promoció de l’activitat pessebrística, és a dir, totes les finalitats que ha de tenir un museu, amb voluntat de projecció internacional. Així doncs, la planta baixa comptarà amb les exposicions de diorames de diferents associacions pessebristes; la planta primera acollirà una realitat que parteix del pessebrisme i que sovint no gaudeix de tanta popularitat: els calvaris, és a dir, els diorames que es fan amb motiu de Setmana Santa i que recreen escenes de La Passió de Jesucrist. Pel que fa a la segona planta es dedicarà a l’exposició de 50 dels diorames de l’obra de l’insigne pessebrista Joan Mestres, mort l’any 2013. Per últim la tercera planta es dedicarà a la realització de cursos i tallers sobre pessebrisme i creació de figures, fet que contribuirà a expandir la pràctica pessebrística.

El museu neix de la voluntat d’Ismael Porta i Balanyà, president de l’Associació Pessebristes de Montblanc i director del museu, que ha esdevingut alma mater d’un projecte que acollirà unes 19.000 figures i 250 diorames. Però també llibres, vídeos i documents relacionats amb festes vinculades al Nadal, la cavalcada de reis i altres tradicions, per tant, un centre potent d’estudi del pessebrisme.

36 calvaris, un projecte ple d’il·lusió

Els pessebres gaudeixen de gran coneixement: la recreació de les escenes de l’Anunciació, el Naixement o l’Adoració dels Reis són un fet habitual pels volts de Nadal. Ja sigui en forma pessebre, és a dir, el tradicional muntatge que inclou aquestes escenes o en forma de diorama, tipus de pessebre que només recrea una escena i que es construeix com un escenari teatral, que amb perspectiva central disposa els elements i figures (cases, objectes, persones…) per tal que creïn aquesta il·lusió òptica.

I els calvaris? Són diorames que representen La Passió de Jesucrist, i és habituals que algunes associacions pessebrístiques tinguin seccions dedicades a aquesta tradició, fins i tot se’n dediquen exposicions que els mostren pels volts de Setmana Santa. Amb l’objectiu que el Museu del Pessebre de Catalunya doni a conèixer aquesta tradició, la primera planta acollirà els calvaris nascuts d’un projecte segons el qual 36 membres de diverses associacions de la Federació Catalana de Pessebristes han construït els seus diorames. Per als diversos calvaris s’han emprat figures del mestre figurista Martí Castells.

El Museu del Pessebre de Catalunya està gestionat pel patronat, en el qual, entre d’altres, hi ha l’Associació de Pessebristes de Montblanc i la Federació Catalana de Pessebristes. El museu compta amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Montblanc, l’Obra Social “la Caixa”, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, i el Museu Comarcal de la Conca de Barberà. Durant la temporada pessebrista, que just s’acaba de deixar enrere, el Museu de Pessebre de Catalunya ha ofert un tastet de què esdevindrà, així, del 17 de desembre de 2017 al 2 de febrer d’enguany s’ha pogut visitar la planta dedicada als diorames de Joan Mestres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa