Tornaveu
Un col·loqui sobre els Tres Tombs inaugura un cicle sobre cultura popular a l’Ateneu Barcelonès
Coincidint amb la festivitat dels Tres Tombs de Barcelona, i anticipant-se a la tradicional cavalcada de carruatges i animals de càrrega que recorrerà els carrers de la ciutat, el proper dijous 17 l’Ateneu acollirà el col·loqui “Els Tres Tombs: origen i sentit en la societat d’avui”. La xerrada vol convidar a reflexionar sobre el sentit d’una festa nascuda de l’activitat agrícola i ramadera, en una societat cada cop més urbana i allunyada de la natura.

En el col·loqui (Sala d’actes, 19:00h) participaran Xavier Orriols i Sendra, etnògraf i estudiós de la cultura popular; Andreu Bernadàs, president de la Federació Catalana dels Tres Tombs, i Jordi Vilalta, membre del patronat del Museu del Traginer d’Igualada. Estarà presentat per Joan Maluquer, vicepresident primer de l’Ateneu i el moderarà Ester Plana, periodista i presentadora del programa Mans de Catalunya Ràdio.

El públic que assisteixi a la xerrada, a més, podrà descobrir a l’entrada principal de l’edifici Ateneu dos carruatges de finals de segle XIX: un de classe benestant (una tartana) i l’altra de classe popular (carro de pagès), cedits pels Amics de Sant Antoni Abat de Martorell. Els carruatges van ser el medi de transport imprescindible quan es va construir la xarxa ferroviària per anar i tornar de les estacions a les poblacions. Les peces estaran exposades del 15 fins al 29 de gener.

La xerrada sobre els Tres Tombs és la primera del cicle titulat “Cultura popular. Tradició i modernitat”, que organitzen conjuntament l’Ens de l’Associacionisme i l’Ateneu Barcelonès i que preveu 5-6 activitats al llarg de tot l’any 2019. L’objectiu és divulgar, reflexionar i redescobrir, de la mà d’investigadors i de representants de diverses entitats de la cultura popular catalanes, algunes de les festivitats més característiques de Catalunya.

Els Tres Tombs a Barcelona

A Barcelona s’han programat diverses activitats entre el 13 i el 24 de gener. La principal activitat serà, el dissabte 19 de gener, la cavalcada de carruatges i carros tirats per cavalls, ases i altres animals de tir, que desfilarà per diversos barris de la ciutat, com Sant Andreu i Sant Antoni. A mitjan camí, davant l’Escola Pia de Sant Antoni, es beneeixen els animals. La festa es fa amb motiu de la diada en honor de sant Antoni Abat, patró dels animals domèstics, qui tenia fama de guarir els animals, com el porquet que habitualment acompanya la imatge del sant. Troba més informació en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa