Tornaveu
Vila-seca acull la XIV Trobada de la Dona Trabucaire

Diumenge vinent, com a avantsala del 8M, els trabucs tornaran a deixar-sentir als carrers de Vila-seca, al Tarragonès, en una nova edició de la Trobada de la Dona Trabucaire, una jornada festiva i sobretot reivindicativa, que vol visibilitzar les dones i reclamar la igualtat en un àmbit encara molt masculinitzat. Hi participaran 22 colles i unes dues-centes persones, entre elles, 81 dones.

Els Trabucaires del Comú de Vila-seca, que enguany celebren el seu 15è aniversari, seran els encarregats d’acollir una jornada que és una de les principals cites anuals per a tots els aficionats als trabucs i que serveix com a punt de trobada entre les colles. Hi haurà diverses galejades pels carrers del municipi, amb el castell de Vila-seca com a epicentre de la festa i l’escola Torroja i Miret com a centre d’operacions.

El programa començarà a les 9 del matí amb la rebuda a les colles, l’esmorzar, la recepció per part de l’alcalde i les autoritats i una visita al castell. Al migdia arribarà l’acte principal, la galejada pel centre del municipi, amb començament i final al castell. La cercavila tindrà quatre parts: primer, sortiran les dones galejant soles fins a la plaça dels Estudis; després, hi haurà una galejada per separat, primer de les dones i després dels homes; a continuació, a la plaça de l’Església, es farà una galejada conjunta, i finalment, tots els trabucaires es dirigiran per colles fins al castell, per a una galejada final.

Al matí també s’escenificarà la proclamació de la nova pubilla Trabucaire, amb l’entrega de la banda per part dels anteriors amfitrions, els Trabucaires del Prat de Llobregat, Carrabiners i Contrabandistes, als Trabucaires del Comú de Vila-seca. I després del dinar de germanor, es lliurarà el premi ‘Dones amb vàlua’, un reconeixement a una trabucaire per la seva trajectòria destacada en aquest àmbit, que es va iniciar per primer cop l’any passat.

Els trabucs són també cosa de dones

L’origen de la Trobada es remunta a l’any 2007, quan una colla va negar-li l’entrada a una dona. Llavors, la Federació Coordinadora de Trabucaires de Catalunya va decidir impulsar una jornada al voltant del 8 de març, el Dia Internacional de les Dones, amb l’objectiu de denunciar la desigualtat i reclamar una major presència femenina en les colles. La primera Trobada es va fer a Calella l’any 2009.

En aquestes catorze edicions s’han fet passos importants. Si llavors les dones no eren una excepció però sí un fet molt poc comú, avui elles són presents en la majoria d’entitats. Participen en les galejades i també ocupen càrrecs de responsabilitat, com a caps de colles, vocals en les juntes directives i presidentes, com és el cas de Tere Tarruella, que està capdavant de la Coordinadora des de l’any 2021. Des de llavors, l’entitat compta amb una vocalia d’igualtat de gènere.

Per Tarruella, són passos importants però reconeix que “el trabucaire continua sent un àmbit molt masculinitzat”. El nombre de dones en la Federació ha augmentat des d’una vintena (l’any 2007) fins a les cent-cinquanta actuals, però, amb un total de set-cents membres, la participació femenina representa només el 20%. De fet, el president dels Trabucaires del Comú de Vila-seca, Àngel Holgado –també tresorer de la Federació–, explica que la idea inicial de la Trobada era que només galegessin les dones, però la iniciativa no va ser ben rebuda per part d’alguna de les colles i l’organització va decidir canviar l’estructura perquè els homes també hi poguessin participar, repetint el format de l’any passat.

A més, la presidenta de la Federació afegeix que s’han trobat veus dins el col·lectiu trabucaire que qüestionen la continuïtat d’aquesta trobada. “Consideren que l’objectiu inicial amb què va sorgir, que les dones hi poguessin participar, ja està assolit”, afirma Tarruella. “Però nosaltres creiem que val la pena mantenir aquesta celebració, perquè encara no hi ha igualtat”, i perquè “altres entitats i altres col·lectius de dones es puguin emmirallar en nosaltres. Si nosaltres ho hem aconseguit, unes altres persones poden pensar: I nosaltres, per què no?”. 

De moment, la pròxima trobada ja té seu: serà a Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat), amb els Carrasquets Trabucaires com a amfitrions.

40 anys de la Coordinadora

La Trobada serà el primer gran esdeveniment del calendari trabucaire, que enguany està marcat per la celebració del 40è aniversari de la Coordinadora. L’entitat, que aglutina 56 colles d’arreu del territori, reivindica els trabucs com un dels elements més singulars de la cultura popular catalana i la seva funció com a anunciadors de la festa. Amb les seves sortides, les colles recorden la nostra història, el bandolerisme i les agrupacions de defensa populars i guerrilleres, que es troben en l’origen del món trabucaire.

Entre els actes d’aquest aniversari destaquen la 41a Trobada Nacional, a Figaró (Vallès Oriental) a l’octubre, un acte solemne a Montserrat al novembre, i un simposi trabucaire a Sant Boi de Llobregat, a finals d’any. I entre els reptes de la Federació, continuar avançat cap a la igualtat de gènere, fomentar el relleu generacional i lluitar contra la baixa participació i les dificultats per a la mobilització, agreujades en els darrers anys per la pandèmia i la forta pujada del preu de la pólvora.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep Sellarès a març 09, 2023 | 11:34
    Josep Sellarès març 09, 2023 | 11:34
    Federació Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, feu una gran feina reivindicant els trabucs com un dels elements més singulars de la cultura popular catalana i la seva funció com a anunciadors de la festa. I lluitant per la necessària paritat de gènere! Enhorabona i endavant!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa