Tornaveu
Vila-seca acollirà la Trobada Nacional de Trabucaires més ambiciosa
El proper cap de setmana del 13 i 14 de juliol, a la platja de La Pineda, a Vila-seca, tornarà a ressonar el temible crit de “A l’abordatge”. I és que aquesta localitat de la costa tarragonina acollirà una recreació històrica i representació teatral d’un dels molts atacs i ràtzies que va patir fa justament 500 anys per part dels pirates. A més, l’esdeveniment coincidirà amb 32a Trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya.

La Mediterrània no ha estat sempre la mar tranquil·la i plàcida de les postals i els fulletons de les agències de viatge. Fa 500 anys uns corsaris, embarcats en 16 fustes, unes embarcacions i ràpides, atacaren Vila-seca i saquejaren l’església. Els primers en patir l’atac van ser els pescadors i els camperols acompanyats per les dones que sargien les xarxes de pesca a la mateixa vora del mar. 33 anys més tard, uns 600 turcs comandats pel corsari Salah Rais van saquejar i cremar la vila; en una altra ocasió, els pirates van interrompre un casament i van raptar la núvia.

Commemorar aquest violent i convuls passat és l’objectiu de la fira “Pirates i Corsaris a la Mediterrània”, organitzada per l’Ajuntament i la colla dels Trabucaires del Comú de Vila-seca, i que omplirà diferents espais de La Pineda de veles llatines, banderes negres, trabucs, pólvora, cuirasses de soldats i barrets d’ala ampla de l’època d’Alatriste.

El programa d’activitats començarà de fet l’11 de juliol, amb la inauguració de l’exposició “Imatges Voramar”, en el Centre Cívic i Cultural de la Pineda, i dijous 12, amb el teatre familiar Pirates solcant els 4 mars a l’estany del passeig de Pau Casals.

Però la festa principal serà el cap de setmana, amb una recreació històrica d’un atac pirata, amb la instal·lació d’un campament d’època al Pinar del Perruquer, una representació del casament i rapte de la pubilla. També hi haurà una fira d’època, tallers, vermuts, conta-contes, etc.

Diumenge la Coordinadora Nacional de Trabucaries de Catalunya celebrarà la seva 37a Trobada Nacional, en què estan convidats a participar-hi les més de cinquantena colles d’arreu del territori. El principal acte serà la cercavila, al migdia, que recorrerà els més de 2 km de platja des de la zona del caragol del passeig Marítim fins al conjunt escultòric Pineda. Després, el cap de colla dels Trabucaires del Comú donarà inici a una galejada final de 5 minuts, abans dels himnes finals. La jornada acabarà amb el dinar de germanor de totes les colles trabucaires.

Consulta el programa general de tots els dies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa