Tornaveu
Un pacte amb el Govern Central permetrà una adaptació de la legislació favorable als trabucaires

Divendres 23 de juny una delegació de la Federació Coordinadora de Trabucaires de Catalunya s’ha reunit amb diversos representants del Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital, per tal que els trabucaires expressin les seves aportacions a la Llei ITC-16 de Manifestacions festives d’armes d’avantcàrrega aprovada pel Reial Decret 130/217, aprovat pel govern espanyol el 23 de febrer.

“A la reunió es va pactar una reducció de la burocràcia que cal aportar davant de cada sortida. Es va adaptar la llei a la relaitat trabucaire, amb una mostra de bona voluntat per part dels representants del Ministeri”, exposa el president de la Federació Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, Antoni Moliné.

Una llei adreçada a les festes de Moros i cristians

La trobada del 23 de juny ha ajudat a esmenar la manca d’atenció que va rebre el col·lectiu trabucaire en el procés de redacció d’una llei que clarament estava encarada a legislar sobre la festivitat de Moros i cristians. “Aquesta festa està organitzada per la mateixa administració local i la interlocució es du a terme entre funcionaris, mentre que les sortides dels trabucaires formen part de l’associacionisme cultural, no som funcionaris i un excés de documentació ofegaria les sortides”, argumenta Moliné. Amb tot, arran de la reunió s’ha reduït el nombre de documents que les colles trabucaires hauran d’aportar per realitzar les seves actuacions.

Així, després de la reunió s’ha pactat que les colles cada any hauran de presentar una fitxa de la seva activitat (nombre de socis, nombre de trabucs…). I a més, davant de cada sortida, caldrà aportar a la subdelegació del Govern Central el permís d’ocupació pública que envia l’Ajuntament. Això pot suposar un escull quan les sortides dels trabucaires no es planifiquin amb uns dos mesos d’antelació. Fins ara, quan un grup trabucaire volia sortir a dur a terme alguna exhibició aportava certa informació a la subdelegació, i era aquest organisme del Govern Central qui es posava en contacte amb els Ajuntaments que remetien el seu informe i el permís d’ocupació pública de la via.

L’escull administratiu

A partir del desembre del 2018, moment en què la llei estatal entrarà en vigor, caldrà una major antelació en la planificació de les sortides, ja que seran les colles qui hagin d’aportar tots els documents i si no els tenen, es desestimarà el permís de la subdelegació. “Pot fer més difícil, per exemple, que una associació de veïns vulgui comptar amb un grup de trabucaires per la seva festa major, i que si no ho han previst amb suficient temps, per imperatius legals els trabucaires no puguin participar-hi”, argumenta Moliné, que, no obstant això, s’ha mostrat satisfet de la “bona voluntat i el compromís” dels representants que han assistit a la reunió.

La trobada, de dues hores de durada, ha comptat amb Julia Fernández, cap del servei d’explosius del Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Simón Pérez, secretari general de la delegació del Govern central a Catalunya, Miguel Ángel Quesada, capità de la Guàrdia Civil de la secció d’intervenció d’armes, Manuel López, cap d’autoritzacions administratives de la delegació del Govern central a Catalunya i Luís Terradas, director de l’àrea d’Indústria i Energia de la delegació del Govern central a Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa