Tornaveu
Trabucaires i pirates conquereixen Vila-seca
Uns provenen dels mar per atacar la població; els altres estan arrelats a la terra i lluiten per a defensar-la. Ningú diria, aparentment, que els pirates i els trabucaires puguin coincidir en cap esdeveniment. I tanmateix, així s’ha viscut aquest cap de setmana a Vila-Seca. En el marc la Festa de Pirates i Corsaris de la Mediterrània, els Trabucaires del Comú han organitzat la 37a Trobada Nacional de Trabucaires. El programa dissenyat per la colla local contemplava una vintena d’activitats durant tot el cap de setmana, que s’han pogut celebrar gràcies a la col·laboració d’un potent equip humà format per més de 200 voluntaris i trenta entitats vila-secanes.

La recepció institucional de la Trobada Nacional, celebrada avui al matí, ha estat presidida per l’alcalde Pere Segura, la regidora de Cultura Manuela Moya, el president dels Trabucaires del Comú Àngel Holgado, i Antoni Moliné. El president la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya ha lamentat que els permisos exigits per organitzar una trobada cada vegada siguin més complicats. Moliné s’ha mostrat molt agraït per la col·laboració de l’Ajuntament de Vila-seca i el suport rebut per part de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català.

Acabats els parlaments, arribava el moment més esperat de la jornada. Enfilant el passeig marítim fins al grup escultòric La Pineda, els 220 trabucaires reunits, representants d’una vintena de colles, han fet ressonar els trets davant l’atenta i sorpresa mirada de turistes i banyistes. La Trobada ha acabat amb el tradicional dinar de germanor, sempre útil per a estrènyer vincles i travar amistats amb trabucaires d’altres colles.

Vila-seca recorda els assalts corsaris

Dissabte 13, com a preludi a la Trobada Nacional, els Trabucaires del Comú van organitzar una recreació històrica de l’assalt corsari que Vila-seca va sofrir l’any 1519. Per commemorar el cinc-centenari d’aquesta data, la platja d’El Racó va presenciar el desembarcament de setze naus pirates i la lluita dels veïns per a lluitar contra el saqueig del qual acabarien sent víctimes.

En la recreació d’aquest episodi s’ha comptat amb la direcció escènica d’Elisabeth Quevedo i l’assessorament històric de Pedro Otiña, autor del llibre Pirats i corsaris. Els atacs contra Vila-seca i la costa del Camp de Tarragona. Segons pot constatar-se en les referències documentals, les incursions marítimes de caràcter bandàlic foren una constant al municipi tarragonès durant el segle XVI i XVII.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa