Tornaveu
Preacord entre la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya i el Ministeri d’Indústria

Aquesta ITC es contempla dins el Reial Decret 130/2017, de 24 de febrer, pel qual s’aprova el reglament d’explosius. Des del col·lectiu dels trabucaires, a partir de la seva presentació al BOE, el 4 de març, s’havia manifestat la dificultat que les colles de trabucaires poguessin fer front a tots els requeriments que la llei demanava. La ITC 26 sobre les manifestacions festives amb armes d’avantcàrrega s’inspira en la festivitat de moros i cristians, festa organitzada per Ajuntaments i que mou una quantitat de participants, que no és equiparable qualsevol sortida d’una colla trabucaire. Els aspectes de la ITC demanen una càrrega administrativa a l’abast del quadre de tècnics de les administracions públiques, principalment les organitzadores de les festivitats de moros i cristians, una realitat impossible d’assolir per a colles que a la llarga veurien minvada la seva capacitat per realitzar sortides.

“Cal destacar la bona voluntat d’entesa al llarg de dos anys de negociacions. Actualment ens trobem davant d’un preacord que respecta la realitat dels trabucaires i suavitza el nombre de gestions informàtiques que les colles hauran de fer”, exposa Antoni Moliné, president de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya. El representant dels trabucaires considera que tant des de la Guàrdia Civil com des de la subdelegació del Govern a Barcelona, que s’ha encarregat d’intermediar amb el Ministeri d’Indústria, s’han entès les diferències que hi ha entre una festa com moros i cristians i les sortides dels trabucaires, per tal de trobar una solució abans de l’aplicació de la llei, que es preveu per a l’1 de gener de 2019.

Aspectes del preacord

Els principals punts del preacord és la limitació dels tràmits informàtics -es mantenen les gestions lògiques per aconseguir permisos per activitat al carrer-, i la necessitat que tots els trabucaires hagin d’acreditar dos anys d’experiència per mitjà d’un certificat. Aquest certificat s’expedirà a través de l’Ajuntament de Solsona, municipi històricament vinculat a la tradició trabucaire. Pel que fa als trabucaires amb menys de dos anys d’experiència dins d’una colla hauran de realitzar un curset que els permetrà accedir al certificat.

Es preveu que en les setmanes vinents s’arribi a l’acord definitiu i es culmini així el procés d’entesa entre els diferents actors implicats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa