Tornaveu
Pólvora, soroll, vestits d’època i bon humor

Diumenge 5 de juny s’ha celebrat la Trobada Nacional de Trabucaires que anualment coorganitza la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya amb una colla membre de l’Entitat. En aquesta ocasió els amfitrions han estat la Colla de Trabucaires de Cardedeu. La Diada, interessant, participativa i ben organitzada, ha comptat amb el suport de l’Ajuntament, ben palès amb l’alcalde al capdavant i amb els serveis de logística pertinents per acollir els 300 trabucaires i acompanyants que han desfilat pels carrers de la Vila.

Pólvora, soroll, vestits d’època i bon humor han estat els ingredients de la Trobada. Aquestes manifestacions de cultura popular, són un bon exemple de cohesió i inclusió social. Com a exemple significatiu, és evident la presència femenina entre els membres de les colles, tot participant activament en el desenvolupament de la desfilada.

D’altra banda, la demostració dels trabucaires també ens fa pensar el què érem i d’on venim com a col·lectiu. Els trabucaires, íntimament relacionats amb les Guerres Carlines, en especial amb la segona guerra (1846-1849) que es desenvolupà preferentment a Catalunya, eren denominats “matiners” perquè, sovint, atacaven poc abans de sortir el sol. D’ideologia carlina, eren majoritàriament gent molt jove que actuaven en guerrilles, tot enfrontant-se a l’exèrcit de l’Estat, els denominats “isabelins lliberals” , molt més nombrosos i millor armats. Així, els guerrillers no aconseguiren massa resultats militars amb èxit. Tot i la seva ideologia absolutista, amb el lema Dios, Patria y Rey, dins dels carlins també combateren homes d’altres procedències polítiques, com ara reformistes i inclòs republicans.

Aquesta Trobada a Cardedeu, vol girar pàgina als esdeveniments de la Festa Major de l’any 2014, on l’actuació dels trabucaires de la Vila, va ocasionar una querella contra ells i unes sancions promulgades per la Delegación del Gobierno en Cataluña. Ni la querella, desestimada en quatre ocasions pel jutjat de Granollers, ni la posterior sanció governativa, han pogut ser executades en ser admeses les al·legacions dels trabucaires. Tanmateix, els inconvenients i la incertesa creada per tot això, en part, encara són palesos ara per la no devolució d’uns trabucs confiscats llavors.

Esperem que l’esperit de la festa sigui present, així com la seguretat en el seu desenvolupament i la tolerància per part de tots. Que la manifestació de cultura popular porti amb fum i soroll, l’expressió d’unes recreacions, originàriament violentes, ara reinterpretades en festa i bona germanor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa