Tornaveu
La 37a Trobada Nacional de Trabucaires recordarà la pirateria a la costa tarragonina
El cap de setmana del 13 i 14 de juliol, el so i la pólvora dels trabucs trencaran el descans estiuenc dels habitants de La Pineda, a Vila-Seca (Tarragonès), amb ocasió de la Trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya. Amb el lema ‘Els atacs pirates contra Vila-seca i la costa del Camp de Tarragona’, l’edició d’enguany recordarà el passat violent i convuls de la costa tarragonina, en el punt de mira constant de pirates i corsaris. L’esdeveniment inclourà una espectacular recreació d’un atac pirata en què participaran prop de dues-centes persones.

Els segles XVI, XVII i XVIII van ser l’època daurada de la pirateria al Mediterrani, després que la caiguda de Constantinoble afavorís l’expansió del poder turc per tot el mar. La costa tarragonina, especialment el Camp de Tarragona, amb una fructífera activitat comercial i importants viles, resultava molt temptadora pels pirates i corsaris. L’orografia del terreny els permetia arribar d’amagat i després, quan sortia el sol ja havien desembarcat i pres possessió per assaltar la població.

L’any 1522 Salah Reis, un deixeble del famós Barba-rossa, va protagonitzar un dels atacs més famosos en aquesta zona, justament a la població de Vila-Seca: va arribar en 22 galeres i amb més de 1500 homes, que van prendre la ciutat i la van cremar completament. “Va ser d’aquells que es van recordar molts decennis després”, segons explica l’historiador Pedro Otiña, que ha investigat aquest tema i el va recollir al llibre Pirates i corsaris. Els atacs contra Vila-seca i la costa del Camp de Tarragona.

37a Trobada Nacional de Trabucaires

Aquest convuls passat pirata serà el tema de la 37a edició de la Trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya, que portarà el lema ‘Els atacs pirates contra Vila-seca i la costa del Camp de Tarragona’. Organitzada per la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya i els Trabucaires del Comú de Vila-seca, l’esdeveniment ha convidat a participar en les més de cinquantena colles d’arreu del territori que conformen la coordinadora.

El programa començarà a les 8 hores amb la recepció de les colles participants al pavelló poliesportiu de la localitat i el tradicional esmorzar trabucaires. Al migdia s’iniciarà l’acte central, un cercavila amb totes les colles participants, que recorrerà els més de 2 km de platja des de la zona del cargol del passeig Marítim fins al conjunt escultòric Pineda. En aquest punt es farà el bateig de la Colla infantil dels Trabucaires del Comú de Vila-seca (és la primera colla infantil de la federació) per part de tots els caps de colla, el lliurament de records i els parlaments. Després, el cap de colla del Trabucaires del Comú iniciarà a una galejada final de 5 minuts, abans dels himnes finals. La jornada acabarà amb el dinar de germanor de totes les colles trabucaires.

Les colles que hi vulguin participar es poden inscriure fins al 30 de juny.

“Moros a la costa”

A banda de la Trobada pròpiament dita, l’esdeveniment s’estendrà a tot el cap de setmana. Així, dissabte 13, la platja de La Pineda i tots els visitants viuran una espectacular invasió pirata, on participaran prop de dues-centes persones. Àngel Holgado, dels Trabucaires del Comú, explica que els pirates sarraïns arribaran en barques mitja dotzena d’embarcacions de veles llatines amb trabucs a tall de canons i s’enfrontaran amb els soldats i els vilatans, que intentaran evitar que la vila caigui en mans de l’enemic. “Hem volgut fer una festa amb el màxim rigor històric possible, recreant perfectament el vestuari de l’època”, amb les banderes amb la mitja lluna, la cuirassa dels soldats o els barrets d’ala ampla característics de l’època d’Alatriste. Per sort, i a diferència de l’atac de Salah Reis del segle XVI, aquest tindrà un final més feliç per als vilà-secans i vilà-secanes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa