Tornaveu
50 anys de la colla trabucaire més antiga de Catalunya

Els actes arrencaran dissabte amb les cercaviles conjuntes de pubilles i hereus de la Catalunya Central amb trabucaires que s’acabarà a la plaça de Sant Joan, on posteriorment se celebrarà la proclamació. A les 20h està previst l’acte institucional per commemorar els 50 anys dels Trabucaires de Solsona.

Amb motiu del mig segle de vida, el grup solsoní presentarà algunes novetats. Per començar, estrenaran nova insígnia, que estarà formada per l’escut de Solsona, l’escut propi i l’any de constitució, el 1964. També seran noves les barjoles, els sarrons de cuir on guarden la pólvora.

Si bé ja havien adoptat un paper destacat en la Coronació de la Mare de Déu del Claustre de Solsona (1956), la colla es va constituir formalment el 1964. El 4 de setembre de l’any següent, una vintena de solsonins completament uniformats van fer la seva primera sortida a Santiago de Compostela, representant la cultura folklòrica catalana en la festa del Xacobeo de la capital gallega.

Actualment, 16 trabucaires en formen part amb Josep Vendrell com a cap de colla. El més jove té 48 anys i el més gran, 86. El relleu generacional és el repte d’aquest conjunt folklòric.

L’acte més atractiues farà diumenge a partir de les 11h amb un muntatge que donarà relleu a l’àmbit rural de Solsona. Grups de trabucaires sortiran de El Vinyet, nom que reben les quatre zones de l’extraradi solsoní on, fins a l’arribada de la plaga de la fil·loxera, es cultivava la vinya. Des d’allà es dirigiran a peu a quatre punts del recinte emmurallat (Portal del Castell, Portal de Llobera, Portal del Pont i Portal del Travesset), fent tronar tot el municipi.

A continuació, els trabucaires entraran dins el nucli antic i es trobaran a la plaça Major per, a les 12h del migdia, realitzar una tronada conjunta amb pólvora escampada per tots els carrers de la zona.

L’esdeveniment es clourà a les 13h amb el relleu a Figueres com a ciutat que acollirà la propera edició de la Trobada, fent entrega de la bandera de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya a l’alcaldessa de la capital de l’Alt Empordà, Marta Felip, per part del seu homòleg solsoní, David Rodríguez.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa