Tornaveu
Tortosa, escenari de la cloenda de l’Any Rector de Vallfogona

Enguany s’esdevenen quatre segles de la mort d’un dels personatges més cabdals del patrimoni cultural català, i alhora més desconeguts, Francesc Vicent Garcia, el rector de Vallfogona. L’Any Rector de Vallfogona (Francesc Vicent Garcia i Ferrandis, 1579-1623), impulsat per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) per encàrrec del departament de Cultura, commemora els 400 anys de la mort de l’autor, i ara arriba a la seva recta final en una cursa de fons que treballa per incrementar el valor social una figura literària que va ser el principal model poètic en català durant quasi tres segles i que una part de la historiografia va bandejar per motius extraliteraris. El Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa -la vila on es va criar- acollirà el pròxim dijous 23 de novembre, a les 19 h, l’acte central de cloenda de l’Any Rector de Vallfogona, una festa literària presentada pel comissari de l’any, Josep Pedrals i Urdániz. L’entrada és gratuïta.

Feu clic aquí per tenir més informació sobre l’Any Rector de Vallfogona.

El Rector de Vallfogona, mort fa 400 anys
El Rector de Vallfogona, mort fa 400 anys

Els detalls d’una gran festa literària

La cloenda de l’Any Rector de Vallfogona s’estructurarà en diversos eixos:

Es podrà gaudir de l’espectacle Epitafi de la fama del rector de Vallfogona en boca del seu escolà i la seva majordoma, amb dramatúrgia i direcció escènica de Marc Rosich i interpretat per Berta Giraut Junoy i Joan Codina Ciriquián. Es tracta d’una producció de la Institució de les Lletres Catalanes i una producció executiva de la companyia Teorema Teatre. L’espectacle recrea com circulen moltes històries sobre el rector de Vallfogona i la major part són fantasia. Però l’escolanet i la majordoma del rector posaran la fama del rector en el lloc que es mereix. Però alerta, que no han vingut, però, per desmentir les històries inventades al voltant del personatge, ni tampoc per advertir-nos dels poemes que falsament se li imputen… Pugen a l’escenari per explicar més mentides i escàndols, i així reblar el mite. Partint de l’anecdotari recollit per Joan Amades, en aquest espectacle es presentarà “un dels herois populars de més força, més relleu i més prestigi”.

A continuació, parlaments de l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan Farnós, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez, seguit d’una projecció d’un audiovisual amb entrevistes a experts i coneixedors de l’obra i la figura del rector de Vallfogona com Climent Forner, Enric Casasses, Pere Gimferrer i Rosa Canela.

Després serà el torn de l’espectacle Lo somni, amb dramatúrgia i direcció escènica d’Albert Roig, Clara Mir (interpretació) i Marc Pinyol (bateria). Disseny de llum: Alba Paituví. Lo somni vol mostrar la cara més elegant i més sensual d’aquest poeta del barroc, irònic i apassionat alhora. Els tocs de pebre de la grolleria (tan celebrada en Vicent Garcia) seran només els necessaris per mostrar la carnalitat i la imminència del desig.

Tortosa, la ciutat on es va criar el rector de Vallfogona

Francesc Vicent Garcia va néixer a Saragossa el 22 de gener de l’any 1579, però es va criar a Tortosa, una de les ciutats més importants de la Catalunya de l’època. Posteriorment, va estudiar i rebre els ordes menors a Barcelona i fou ordenat sacerdot a Vic, on va ser un dels homes de confiança del bisbe Robuster, figura important de la facció bandolera dels Cadells. El 9 de gener de 1607, amb quasi 28 anys, va prendre possessió del càrrec de rector de Vallfogona, des d’on va escriure la majoria de la seva obra, tot i que no va parar d’anar amunt i avall del país complint encàrrecs i comissions per a les altes esferes: a Girona, Lleida, Tarragona, València o, fins i tot, a Madrid. Va morir el 2 de setembre de 1623, a 44 anys, a causa d’una malaltia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa