Tornaveu
Grups amateurs de teatre: més necessaris que mai

Els guardons han reconegut a persones i col·lectius amb una dilatada trajectòria escènica. És el cas del Grup d’Amics del Teatre d’Ullastrell, constituït fa quaranta-cinc anys i que en porta més de trenta organitzant una exitosa mostra teatral al municipi vallesà. O bé de Pep Vallès Sanmartí, premi Arlequí a la persona, que ha repassat la seva trajectòria com a director teatral durant més de cinquanta anys a Capellades, El Bruc, Igualada, i també al Centre Penitenciari de Can Brians i en centres educatius.

És habitual que els Premis Arlequí també homenatgin la trajectòria d’una persona professional. Montse Miralles, mereixedora enguany d’aquesta distinció, ha subratllat que “gràcies al teatre amateur tenim Catalunya plena d’escenaris, i això és un gran patrimoni”. A més d’actriu i dobladora, Miralles també ha treballat com a directora escència i professora a l’Institut del Teatre i al Centre d’Estudis Eòlia de Barcelona.

Cultivar l’amor pel teatre entre les noves generacions és imprescindible per aconseguir que la tasca dels grups amateurs tingui continuïtat. Des del Grup Cràdula Teatre, premi Arlequí al foment del teatre infantil i juvenil, ha demanat seguir treballant per fomentar la programació de teatre pels grups més joves.

Finalment, Montserrat Condeminas ha obtingut el Premi Arlequí 2019 en la categoria Menció Especial. Membre de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya durant anys, n’ha assumit la presidència els anys 2019 i 2020. En el parlament d’agraïment, Condeminas ha fet un sentit elogi als grups amateurs de teatre i també ha recordat la complexa situació -política, econòmica i sanitària- viscuda els darrers anys.

Ja en la ronda de parlaments institucionals, la consellera de Cultura Àngels Ponsa ha destacat que els grups amateurs de teatre fomenten aptituds tan valuoses com el “coneixement i reconeixement d’un mateix, la destresa en la relació amb els altres, la integració amb un grup, i l’empatia o la solidaritat”. En una línia semblant s’han expressat Lluís Puig i Àngels Blasco, conseller de Cultura a l’exili i directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural respectivament, que també han incidit en el caràcter desinteressat, altruista i benefactor del teatre associatiu. Rosa Maria Provencio, presidenta de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, ha remarcat que el “teatre amateur apropa les grans obres de la literatura a tots els públics i és un bressol de grans autors i tècnics”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa