Tornaveu
Els premis Arlequí reconeixen el compromís amateur

Els premis Arlequí ja fa un any que van canviar les jaquetes de tardor i les primeres bufandes, aquelles que s’agafen abans de sortir de casa gaire convicció però que després s’agraeix la pensada, per tirants i faldilles més fresques, en el cas de les dones, i pels homes, conjunts d’americanes i pantalons de teixits més fins o, directament, mànigues de camisa, que el protocol no és gens comprensible amb la calor ni amb l’ecologia, i què carai, els Arlequí són els premis que el teatre amateur concedeix als seus grups i artistes, entre els quals s’estableix la camaraderia d’aquells que comparteixen una passió: la del teatre.

La 15a edició dels premis convocats per la Federació de Grups Amateurs de Teatre Amateur de Catalunya, la segona que es du a terme a l’estiu, s’ha celebrat la tarda del dilluns 10 de juliol a la seu de la SGAE a Catalunya i entre els premiats, a la categoria de professional han premiat a l’actriu Clara Segura, que s’ha mostrat agraïda i satisfactòriament sorpresa pel guardó rebut. “El primer contacte amb el teatre sempre és l’amateur, tant per aquell qui creu que s’hi vol dedicar, que farà un primer tast al grup de teatre del seu poble o barri, com de qui com a espectador, assisteix a alguna representació d’un amic, o a l’escola”, explica per a Tornaveu Clara Segura, que va iniciar la seva carrera al grup de Sant Feliu de Llobregat –”Jo sóc de Sant Just Desvern, però com que no hi havia grup de teatre, vaig començar al poble del costat”–. Segura, que actualment triomfa a la sala Biblioteca de Catalunya amb el muntatge d’Oriol Broggi de Bodas de Sangre, de Federico García Lorca, acumula grans èxits: el monòleg trepidant i reivindicatiu de Conillet, la sensibilitat com a mestressa de casa amb tot un món per descobrir a Una jornada particular (quin tercer acte amb un Pablo Derqui compartint l’estat de gràcia), o la seva participació essencial a Incendis, així com el seu personatge com a investigadora forense de Nit i dia, la sèrie que ha situat TV3 a l’excel·lència en l’àmbit de la ficció televisiva. En el seu parlament un cop ha rebut el premi també hi ha hagut lloc per denunciar la manca d’ajuts per al teatre, i en general, per a la cultura.

A continuació el premi a l’entitat se l’ha endut l’Ajuntament de Sant Feliu de Codines. Agafant el relleu allà on l’ha deixat Clara Segura, Pere Pladevall, l’alcalde del poble, ha manifestat que cap polític hauria de desatendre el treball per la cultura i per apropar-la a tothom. Sant Feliu de Codines s’ha destacat al llarg dels anys per ajudar i col·laborar amb la Federació de Grup Amateurs de Teatre de Catalunya, per acollir la Mostra de Teatre Juvenil de Catalunya.

El premi al millor grup s’ha desdoblat en dues agrupacions que l’any 2016 van bufar les 100 espelmes. La Sala Cabanyes de Mataró i l’Elenc Arbocenc de l’Arbóç. Anna Gené, presidenta de la sala cabanyes i Josep Maria Arnan, president de l’Elenc Artístic Arbocenc, han recollit l’Arlequí als seus grups. Precisament les dues entitats han estat reconeguts amb la Creu Sant Jordi concedida per la Generalitat de Catalunya.

Pel que fa a la persona la 15a edició dels Arlequí han reconegut la tasca d’Antoni Pardo Buch, pel seu compromís en la il·luminació i sonorització de diversos grups amateurs i com a ànima del grup artístic Carles Xena d’Arenys de Mar. Amb aquest premi s’ha realitzat un reconeixement a la tasca de tots els tècnics que fan possible el teatre amateur. De marcat caire reivindicatiu, Pardo Buch en el seu discurs d’agraïment ha demanat ajudes de les administracions que permetin a antigues sales de poble complir els requisits de la llei, així com que les taxes de drets d’autor que les petites companyies han de pagar siguin comprensives amb uns grups que pugen a l’escenari per la passió i sense cap finalitat comercial. Bona reivindicació, aquesta última, per fer a la seu de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) de Catalunya.

Per últim, la menció especial ha recaigut sobre Ràdio Gràcia, una ràdio que a través de programes com Gent de teatre o Nit de teatre, entre d’altres, difonen les activitats dels grups amateurs de teatre en tota mena de formats. “Ens sentim afortunats de col·laborar amb una ràdio que sempre ens ha deixat via lliure per parlar del que més estimem: el teatre”, han manifestat Josefina Altés i Enric Sunyol, locutors dels espais dedicats al teatre.

Al tram final de la gala, a l’hora dels parlaments, l’actor Àlex Casanovas i també president Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), ha reivindicat la unió entre actors amateurs i professionals, Josep Viana, president de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, confederació que agrupa la federació de teatre amateur ha defensat la xarxa enorme que crea la pràctica del teatre amateur entre els seus membres, i, per últim, Josep Rafecas, president de la Federació de Grups Amateurs de Teatre Amateur, ha agraït un per un la tasca duta a terme per tots els premiats.

Els premis Arlequí, com és habitual, han acollit les representacions dels dos grups reconeguts. Els nens del grup de teatre de la sala Cabanyes, caracteritzats de nans, han iniciat l’acte d’entrega dels premis amb un fragment musical de l’obra Blancaneus, mentre que membres de l’Elenc Artístic Arbocenc han clos la gala d’entrega amb un fragment de l’obra Gente Bien.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa