Tornaveu
Els premis Arlequí premien Pep Plaza i Jordi Galceran

La 14a edició dels premis Arlequí, la gran festa del teatre amateur català, enguany premiarà a l’actor, especialitzat en imitació, Pep Plaza, i el dramaturg Jordi Galceran, entre d’altres categories que reconeixeran les persones, entitats i grups que hagin destacat en la seva aportació al món amateur.

La gala de lliurament dels premis se celebrarà dilluns 11 de juliol a les 19h a la seu de la SGAE a Barcelona (Passeig de Colom, 6), avançant-se uns mesos a edicions anteriors, que els premis s’entregaven a principis de novembre. “Els premis Arlequí premien les iniciatives personals i grupals que han destacat durant l’any anterior, i per això amb l’avançament es fa més visible que els premis reconeixen la tasca duta a terme durant l’any 2015”, exposa Josep Rafecas, president de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, que organitza els premis.

Els premis no tenen caràcter competitiu, sinó que són els grups o coordinadores de teatre amateur que envien a la federació les seves propostes dutes a terme durant l’any, que un jurat analitza i entre elles tria els guardonats. Com és habitual, i per mostrar que el teatre amateur és una gran escola de teatre, entre els premiats s’inclou un premi a un actor professional, els inicis del qual estiguin vinculats al teatre amateur. Enguany l’actor Pep Plaza, especialitzat en la imitació de personatges i que actualment forma part de l’equip de Polònia (TV3), recollirà el premi d’aquesta categoria.

Pel que fa al premi a la trajectòria, els Arlequí premiaran a un dramaturg i guionista professional i de gran prestigi a tot l’Estat i arreu del món, com Jordi Galceran, que ha escrit grans obres que per la seva combinació d’humor, sarcasme i anàlisi social han estat molt representades pels grups amateurs, com és el cas de Dakota, Paraules encadenades, El mètode Grönholm, Burundanga o la recent El crèdit. “Plaza i Galceran són dos grans professionals que sempre han destacat la seva estima pel teatre amateur”, afegeix Rafecas.

A la categoria d’entitat rebrà el premi Arlequí l’Ajuntament d’Olèrdola, en reconeixement a la seva tasca durant molts anys d’entre quatre i cinc representacions anuals en els diferents nuclis de població del municipi, en el marc de la roda de teatre de l’Alt Penedès, que ha arribat a la seva 25a edició. El premi Arlequí a la persona serà per Salvador Soler, pel seu compromís com a actor i director del grup Els Carlins, de Manresa.

L’Escotilló, de Vilanova i la Geltrú, rebrà el premi Arlequí al grup amateur, per una continuïtat i excel·lent regularitat en l’estrena de diversos espectacles cada temporada. Cal destacar que l’Escotilló, nascut el 1967, pren el relleu de la llarga tradició teatral del Círcol Catòlic, que es remunta al 1885.

Dins el reconeixement a títol pòstum es farà una menció a Josep Piris i Tro, per la seva dedicació, entusiasme i qualitat com a actor i director de teatre i com a president del Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar.

La 14a edició dels Premis Arlequí de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya són una cita festiva (l’organització sempre amaga alguna sorpresa per als assistents), que realça la llarga tradició del teatre amateur a casa nostra, així com l’impuls dinamitzador del teatre i dels grups pertanyents a poblacions allunyades de les grans ciutats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa