Tornaveu
Viatge a la història de la Banda de Música de Barcelona

En els dos primers àmbits de l’exposició dedicats als antecedents de la banda municipal, i a les escoles de música, bandes i orquestres de Barcelona, s’hi poden veure alguns documents rellevants com els enregistraments de la Banda de la Casa Provincial de la Caridad de Barcelona, produïts per Emile Berliner, el 1900, o un cilindre de cera enregistrat per la Banda del Real Cuerpo de Alabarderos, també del 1900”, relata el comissari, que afegeix que en el tercer àmbit es mostren, sobretot, “testimonis gràfics i partitures amb els arranjaments per a la Banda Municipal de Barcelona que Joan Lamote de Grignon va dur a terme d’obres dels compositors més rellevants i que es van estrenar al cicle dels Concerts Simfònics Populars entre 1929 i 1939, el període que considerem l’època daurada en els orígens de la Banda Municipal de Barcelona”.

El quart àmbit recull una selecció dels enregistraments sonors que van dur a terme tant els “Profesores de la Banda Municipal” per compte propi, com la “Banda Municipal de Barcelona”. També s’hi mostren enregistraments fets per Ràdio Barcelona d’algunes actuacions de la Banda municipal als anys 60, en bobines obertes de cinta magnètica. “Tots aquests àudios estan digitalitzats i un reproductor permet escoltar-los a la web de l’exposició”, remarca en Pol Cruells. Finalment, al cinquè àmbit s’hi poden trobar diverses composicions d’encàrrec, on queda palès el compromís de la BMB amb la música del seu temps i dels compositors locals de prestigi universal com ara Joan Saura i Joan Guinjoan.

Preguntat sobre la vinculació de la Banda amb l’evolució de Barcelona, Cruells explica a Tornaveu que per a la biblioteca “resulta indestriable la història cultural de la ciutat amb la de les seves entitats i, en l’àmbit musical, sens dubte la Banda Municipal n’ha estat una de les protagonistes tal com reflecteixen tots els materials que n’emanen i que es poden trobar preservats al seu fons”. Finalment, el comissari de la mostra expressa la seva esperança que “aquesta exposició animi a seguir amb la recerca sobre diversos aspectes relacionats amb les bandes, la música per a banda, els enregistraments sonors i audiovisuals que se’n deriven, o altres aspectes que siguin d’interès”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa