La música està enllaçada pel fil del relat històric amb la intervenció de destacats actors i actrius catalans que interpreten diversos personatges. El documental s’ha fet gràcies col·laboració econòmica de moltes persones i entitats i de professionals de tota mena que hi han participat desinteressadament.
Les sis peces compostes especialment per al documental són aquestes:
Prisión de la Santé. Laia Vallès.
Real Casa de Correos de Madrid. Joaquim Rabasseda.
El fossar de Santa Eulàlia. Arnau Tordera.
Testament. Laura Casaponsa.
A dos quarts de set. Daniel Fígols.
Per Catalunya. Eduard Resina
A tall d’exemple, El fossar de Santa Eulàlia, obra d’Arnau Tordera, líder del grup de música Obeses, és rellevant perquè Tordera, ferm defensor de la sardana i la música per a cobla, va introduir el seu so en un dels seus primers discs, i va guanyar el Premi Teresa Rebull amb el tenora Magí Canyelles. “La composició de noves peces per a cobla per part de destacats autors del panorama musical, aliens al nostre sector, és una molt bona notícia per difondre la sonoritat de la cobla i arribar a nous públics”, remarquen des de la Confederació Sardanista de Catalunya.
De fet, el documental comença amb la peça Trencadís, interpretada per la Coral Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. També s’han il·lustrat els espais narratius amb música de Carles Santos, de Jaume Paissa, músic català exiliat a Argentina que va interpretar peces orquestrals seves el 1940 en el primer acte d’homenatge al món a Lluís Companys que es va fer al Casal català de Buenos. També s’inclou altres la Mort i marxa fúnebre de Sigfrid. Richard Wagner interpretada per l’orquestra de l’Esmuc.
La Comissió de la Dignitat també va ser la impulsora de la campanya ‘Música per a la llibertat de Catalunya’ per aportar escalf als presos polítics i defensar la república catalana des del moviment cultural català.