Tornaveu
Projecte per incorporar la mirada femenina a les Passions catalanes

En la presentació de la temporada 2023 de Passions, dissabte 11 de març al monestir de Poblet, va constatar-se la voluntat de les passions catalanes per modernitzar-se i apropar-se a tots els perfils socials. Un desig oberturista es canalitzarà amb l’aplicació de polítiques d’igualtat, la  creació d’una Passió infantil, i a través d’un projecte d’inclusió social per garantir l’accés a la passions a les persones vulnerables.

Montserrat Pineda va ressaltar a Poblet que “a Catalunya tenim lleis molt garantistes sobre la igualtat entre dones i homes (…), però tenim molts reptes al davant més enllà de la paritat”. La secretària de Feminismes del govern català va afegir que “la cultura popular ha d’ajudar-nos a crear una nova cultura de país”. En aquest empeny per transformar l’imaginari col·lectiu, la Federació Catalana de Passions (FCP) ha impulsat la confecció de dues Passions escrites en clau femenina: un text clàssic i una versió més moderna. Es preveu que les representacions facin itinerància a partir de l’any 2024, fora de la temporada de Passions.

De fet, no són les úniques obres que impulsa la FCP. En declaracions a Tornaveu, el president Jordi Carapuig explica que s’ha arribat a un acord de col·laboració amb el Secretariat Interdiocesà de Catequesi per a la creació d’una passió infantil.  La iniciativa, concebuda per oferir una doctrina no teòrica als infants que es preparen per a la comunió, es vol ampliar a escoles i grups infantils en una segona fase.

Una altra prioritat de la federació és treballar per trencar les barreres que impedeixen la inclusió dels grups vulnerables a les passions. Per Carapuig, es tracta de “generalitzar les bones pràctiques que ja estan duent a terme moltes entitats”. En concret, es vol garantir que tothom -especialment les persones amb minusvalideses psíquiques- pugui participar de les funcions com a intèrprets o tècnics, i també assegurar-se que ningú deixa d’assistir-hi per motius econòmics o d’accessibilitat.

A Poblet també es va fer públic que les pròximes temporades de Passions es presentaran a la Sagrada Família (9 de març de 2024), i al Monestir de Montserrat (1-2 març de 2025), en aquest cas en el marc de la celebració del mil·lenari de l’abadia.

Jordi Carapuig, president de la Federació Catalana de Passions

Temporada de Passions

Les entitats associades a la Federació Catalana de Passions han programat 62 funcions a vint-i-quatre municipis de Catalunya. Entre altres accions comunicatives, la FCP ha imprès 10.000 tríptics, produït un vídeo promocional, contractat impactes promocionals a les oficines de correus, i publicat el calendari de les obres en un llibret i a l’agenda Batecs.

Aquest cap de setmana (18-19 març) es representen passions a Olesa de Montserrat, Reus i Esparreguera. La pròxima setmana (25-26 març)  també s’aixecarà el teló als escenaris del Llinars del Vallès, Ulldecona i Masllorenç. 

Més notícies
Adoració de Jesús a la Passió de Cervera | Passió de Cervera (Wikicommons)
Comença la temporada de Passions 2023
Notícia: Comença la temporada de Passions 2023
Comparteix
La modernització, tònica de les passions històriques i de recent creació

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa