Tornaveu
Comença la temporada de Passions 2023

La inauguració de la temporada 2023 de Passions, dissabte 11 de març (13.00h) al Reial Monestir de Poblet, comptarà amb la presència de totes les entitats associades a la Federació Catalana de Passions (FCP). Així, es donarà el tret d’inici a les 62 funcions que fins al 4 de juny se celebraran a vint-i-quatre municipis de Catalunya.

Aquestes xifres constaten el ressorgiment que han viscut les Passions en les darreres dècades. De la vintena d’entitats que conformen la FCP, una dotzena (el 60%) han iniciat la seva activitat en els darrers trenta anys. L’associacionisme cultural ha tingut un paper protagonista en aquesta fase de creixement.

Les produccions dels nous elencs, més minimalistes, han contribuït a aportar nous registres. A Vila-sacra, l’actuació teatral comparteix protagonisme amb seixanta veus blanques; a Vilanova i la Geltrú representen Aquell qui dona testimoni, un text concebut el 2017 de les ganes de crear una Passió que fos fàcilment comprensible per a joves i infants; la següent temporada (2018), a Argentona presenten Jesús. Vida després de la mort, que té la particularitat d’interpretar-se durant el temps pasqual i escenificar, a més de la crucifixió de Crist, també la seva resurrecció; i a Castellvell del Camp, des del 2020, la Passió és interpretada per vuit actors – xifra assumible per gairebé tots els grups amateurs de teatre de Catalunya i que permet que faci itinerància a Vilanova d’Escornalbou, Reus, Masllorenç i Riudecols.

Tal com explica fra Valentí Serra de Manresa a Passió per la Setmana Santa, “les Passions catalanes que han perviscut són considerades les representacions dramatitzades de la Passió més antigues d’Europa”. Probablement han perdurat durant més de cinc segles gràcies a la capacitat d’adaptació als valors i tipus de consum cultural de cada època. A Cervera i Esparreguera, on les passions estan documentades des de 1477 i el segle XVI respectivament, s’ha treballat per portar a escena obres més breus, dinàmiques i amb tecnologia d’avantguarda. Una altra passió amb molt pedigrí històric és la d’Olesa de Montserrat (1538), que enguany ha apostat per donar més pes als personatges femenins: la Verge Maria, Magdalena i Clàudia (la dona de Pilat).

La presentació de la temporada de Passions comptarà amb l’assistència de Joan Canela, alcalde de Vimbodí i Poblet; Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural; Montserrat Pineda, secretària de Feminismes del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat; Maria Victòria Almuni, directora de cultura dels Serveis Territorials de les Terres de l’Ebre; i el Pare Octavi Vilà, abat del monestir de Poblet

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa