Tornaveu
Una exposició de pessebres recrea els castells del Baix Empordà

L’exposició de diorames de Mont-ras canvia els escenaris habituals amb què es representen les escenes del naixement, l’adoració dels Reis o l’anunciació dels Pastors i proposa ubicar aquestes escenes dins dels castells més representatius del Baix Empordà. L’exhibició mostra diorames en què els pessebristes dels Amics del Pessebre de Baix Empordà han construït recreacions de castells com el de Begur, el de Cap-Roig, el de Calonge o el del Púbol, famós perquè Salvador Dalí el va comprar per regalar-lo a la seva musa Gala. En total hi són representats 29 castells de la zona. A més, a l’exposició s’hi troben dotze diorames més, en aquests casos de l’estil clàssic fets per socis d’una associació prou nombrosa (150 membres) i molt activa.

La mostra de diorames, d’entrada lliure i gratuïta, es pot veure a la sala polivalent de l’Ajuntament de Mont-ras fins al 14 de gener, d’11 a 13h i de 17h a 20h i obre tots els dies, per tant, dissabtes i diumenges inclosos, i també tots els festius com ara el 25 o 26 de desembre o 1 i 6 de gener. Inaugurada dissabte 2 de desembre, ja s’ha pogut constatar l’impacte positiu que l’exposició té. “Escolto com la gent s’exclama i diu: ‘Tants castells tenim per aquí?’ I això que no hem afegit tots els castells que hi ha a la comarca”, exposa Albert Català, president dels Amics del Pessebre del Baix Empordà. Per als no iniciats, un diorama es diferencia en un pessebre, pel fet que té l’objectiu de recrear la sensació de perspectiva com si l’espectador veiés un escenari teatral, de manera que per admirar la seva il·lusió de realitat, cal situar-se just al davant i apreciar com les figures, construccions (cases, mobiliari) van de mides més grans a més petits.

L’exposició també ha cridat l’atenció de diferents professors d’escoles de la zona, que ja han demanat poder visitar-la amb els seus alumnes. “Ens hem adonat que estem unint geografia i història al voltant dels pessebres, i estem rebent moltes peticions de mestres, ja que sense que els nens se n’adonin els faran una lliçó d’història”, afegeix Català, que també és president de la Federació Catalana de Pessebristes. Que els nens no se n’adonin que els fas una classe: requisit indispensable per aconseguir captar la seva atenció, i a més, a través d’una tradició que agrada tant els nens com és el pessebre.

“L’exposició dóna a conèixer el patrimoni de la zona”, afegeix Català, que exposa que els pessebristes s’han documentat i han procurat que les seves creacions siguin un bon símil dels castells originals. Fins al 14 de gener a la sala polivalent de l’Ajuntament de Mont-ras es podrà gaudir d’aquesta iniciativa engrescadora, organitzada pels Amics del Pessebre del Baix Empordà. A més, a l’exposició s’entrega un fulletó on hi ha el llistat de tots els castells, i els segles en què es va construir cadascun. Segur que més d’un s’animarà i després de la visita a la mostra de diorames es programarà una excursió per alguns dels castells del Baix Empordà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa