Tornaveu
Un pessebre clàssic al Museu Marès de Barcelona

El patí del Museu Frederic Marès de Barcelona acollirà un pessebre clàssic del 24 de novembre al 2 de febrer, dia de la Candelera. La iniciativa, de l’Associació de Pessebristes de Barcelona, permetrà ser un referent de l’art clàssic de fer pessebres, ja que comptarà amb molsa, elements naturals i figures de fusta artesanes. La manera com es guarnirà la resta del pati del Museu Frederic Marès produirà una experiència immersiva, ja que s’ha recreat un bosc al bell mig del qual s’ubicarà el pessebre.

“Vam presentar el projecte a l’estiu i la proposta va ser acceptada, i l’objectiu és que es repeteixi l’any vinent i a partir d’aquí obrir la porta al fet que la ciutat tingui el seu pessebre clàssic”, explica Josep Porta Saburit, president de l’Associació de Pessebristes de Barcelona, la primera entitat apareguda dins del pessebrisme mundial. La ciutat de Barcelona sempre ha estat capdavantera de la tradició pessebrística, per exemple, un soci de l’entitat, Antoni Moliné, el 1912 va inventar-se el pessebre en diorama, donant lloc al model conegut internacionalment l’Escola de Barcelona. “El pessebre del Museu Frederic Marès no serà un diorama, ja que és un estil que només presenta una escena, i el pessebre tindrà les escenes de l’Anunciació als pastors, el naixement i l’Adoració dels Reis”, explica Porta.

Però com es pot saber què és i no un diorama? “Hem d’entendre un diorama com si contemplem un escenari teatral, per tant, té una obertura central, per tal que l’espectador vegi, però el fons i els costats, estan tancats amb paisatges de fons i els elements que hi són col·locats (cases, construccions, vegetació, animals i figures) tots ells creen la sensació de perspectiva, els primers, situats més a prop de l’espectador són més grans, i els altres més petits; i aquesta il·lusió només funciona si ens situem davant del diorama”. Així doncs, el pessebre del Museu Frederic Marès no serà un diorama, però això no vol dir que no s’hagin respectat les lleis de perspectiva. Amb figures més grans i d’altres de més petites, no caldrà situar-se únicament al davant per tal d’apreciar-lo en tots els detalls, sinó que el públic podrà admirar els diversos detalls, d’un pessebre que farà 6 metres d’amplada i 5 de llargada. I que hi haurà figures d’entre 40 centímetres d’alçada i 20-18 cm.

El pessebre és possible a la coordinació de l’Associació de Pessebristes de Barcelona, que han hagut de treballar contra-rellotge per encarregar les figures, fet que els va portar a encarregar-les a taller italià Heide Original, que les ha elaborades expressament, i seran un total de 30 peces. Amb aquest pessebre es permetrà donar resposta als ciutadans que consideren que Barcelona, per trajectòria i tradició, ha de tenir un pessebre típic, ja que sovint el pessebre de la plaça Sant Jaume les últims anys ha optat per apostar per la reinterpretació d’aquesta tradició nadalenca.

Una experiència immersiva

El pati del Museu Frederic Marès, obert al públic, comptarà amb el pessebre als porxos, però la resta de l’espai estarà decorat com si es tractés d’un bosc de la zona del Cadi, també representant una perspectiva que dugui a sentir que el públic es troba en un bosc, on al bell mig hi ha el pessebre. El disseny d’aquests elements vegetals ha estat a càrrec de l’empresa Teodora. I juntament com el pessebre, s’ha procurat que la il·luminació contribueixi a la immersió de l’espectador.

A més, la ciutat comptarà amb les habituals exposicions de pessebres de l’Associació Pessebrista de Barcelona, així com al Centre d’Artesania de Catalunya (al Carrer Banys Nous, 11), s’hi celebrarà la segona edició de la iniciativa Working progress de Pessebres, de la Federació Catalana de Pessebristes, que permetrà als barcelonins entrar a l’exposició quan habitualment no poden, és a dir, des del muntatge del pessebre els visitants ja podran passejar-se i fer preguntes als pessebristes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa