Tornaveu
Jacint Cadevall Soler, una vida dedicada al pessebrisme

Les xifres són fredes però també ajuden a calibrar l’abast d’una afició. Cadevall havia fet només vuit voltes al Sol quan va fer el primer pessebre a la seva habitació; 45 són les edicions que va participar en la gestió o organització del Concurs de Pessebres de Terrassa, entre 1947 i 1991; 50 anys van passar (1955-2005) entre la confecció del primer i el setè Pessebre Oficial que Cadevall va fer per l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa, entitat de la qual va formar de la Junta Directiva entre 1950 i 2019.

En l’àmbit nacional, Cadevall va presidir la Federació Catalana de Pessebristes (FCP) entre 1994 i 1997. Durant el seu mandat treballa intensament per augmentar el nombre d’associats i millorar la comunicació entre les entitats federades. Amb posterioritat també va assumir la secretaria de la federació pessebrista i en paral·lel va participar en les assemblees generals i congressos de la UNFOEPRAE. Josep Maria Porta, expresident de la federació pessebrista, destaca a Tornaveu que Cadevall va ser un “gran pessebrista, que va treballar fins a última hora, i que va contribuir a cohesionar la FCP”.

Les construccions pessebristes de Cadevall s’enquadren dins l’escola de Terrassa. En el Butlletí Informatiu 514 de l’Associació de Col·leccionistes de Terrassa (desembre 2020), es destaca que el seu estil “és molt personal, pel plantejament global i tractament de la perspectiva, el treball del guix, la pintura i la il·luminació intensa i contrastada”.

Entre altres esdeveniments, va exposar a les Biennals de Pessebristes de Catalunya, al Congrés Nacional de Pessebristes de Vic (2006), i -de manera ininterrompuda entre 1961 i 2019- en les exposicions de diorames de l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa. El Museu de Pessebres de Mollina (Andalusia) també custodia tres obres seves, una de les quals a la sala principal. A més, ha assistit a les Trobades de Pessebristes de Catalunya i Balears celebrades fins a 2019.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa