Tornaveu
Mallorca dibuixa el seu patrimoni immaterial: objectiu, 600 referències

Definir i descriure les diferents tradicions, rituals, actes festius, músiques i sabers artesanals d’arreu del territori que s’han anat transmetent de generació en generació fins avui a Mallorca. Aquest és el repte que es planteja el Consell de Mallorca i l’empresa Labrit Patrimoni Immaterial amb el projecte d’Inventari de patrimoni cultural immaterial de Mallorca, que va arrencar el gener de 2023 i que ja ha donat els seus primers fruits. El projecte té una durada de 24 mesos, prorrogable 24 mesos més, fins al 2026. En total, es preveu inventariar al voltant de 600 manifestacions culturals, amb un pressupost que supera els 300.000 euros. La Direcció Insular de Patrimoni hi destina 300.000 euros, fet que el converteix en el projecte d’inventari de patrimoni immaterial més ben dotat de tot l’Estat espanyol. El pla de treball s’ha dividit en zones i terminis. Així, durant el 2023 es recollirà material en el Llevant de Mallorca i a Palma.

L’ofrena floral i l’himne a Sant Ignasi de Son Server

Socialitzar el patrimoni immaterial

“La finalitat d’aquest inventari és conèixer el patrimoni immaterial de Mallorca i fer-ne possible la durabilitat. Les manifestacions són vives i dinàmiques, i formen part de la col·lectivitat. Per això, el resultat es posarà a l’abast de tothom”, va explicar Andreu Ramis, coordinador del projecte, durant la presentació del primer balanç, que ha suposat la catalogació de 43 elements de patrimoni immaterial.

I què s’ha inventariat ja? Entre les manifestacions ja gravades hi ha el cant de la Sibil·la de Capdepera; les festes de Sant Antoni de Capdepera, Sant Llorenç, Son Servera, Artà i Muro; l’elaboració dels senyorets de Sant Blai i de la greixonera dels darrers dies a Sant Llorenç; l’ofrena floral i l’himne a Sant Ignasi de Son Servera, i la construcció de ximbombes a Muro, entre d’altres.

Pel que fa a la recollida de material a Palma, ja s’han inventariat les neules retallades, l’elaboració de la llet d’ametla, el cant de la Sibil·la, la festa de l’Estendard, els cavallets cotoners, l’adoració dels Reis d’Orient, la cavalcada dels Reis, els foguerons de Sant Antoni, les beneïdes, la revetlla de Sant Sebastià, l’elaboració de les ensaïmades i els llonguets, o la festa de la llum a la Seu i la Rua.

A partir del 2024, aquesta tasca d’inventariar es farà en la zona de Ponent i Nord de l’illa, mentre que en 2025 es durà a terme al nord-est i al Pla, i durant el 2026 serà el torn del Migjorn i Raiguer. En finalitzar el contracte, es preveu un inventari de deu manifestacions per cada municipi o barriada.

Més notícies
En total s’inclouran unes 600 manifestacions d’arreu del territori a la catalogació, que es farà en els propers quatre anys
Mallorca comença a inventariar el seu patrimoni cultural immaterial
Notícia: Mallorca comença a inventariar el seu patrimoni cultural immaterial
Comparteix
Al llarg del 2023 es llistaran 160 elements de patrimoni immaterial de Palma i els municipis del Llevant

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa