Tornaveu
L’oli de ginebre, un patrimoni etnològic de la Ribera d’Ebre

El cicle va començar al juliol, però encara sou a temps d’assistir a diverses xerrades. El 12 de setembre a les 19h, Sergio Coll, Agustí Costa i Cèlia Mallafré (Escola d’Arquitectura de Reus, de la Universitat Rovira i Virgili), pronunciaran la conferència Una visió tridimensional dels forns d’oli de ginebre, el 19 de setembre serà el torn de Francesc Roma (geògraf i membre dels Amics de Riba-roja d’Ebre), que parlarà sobre Oli de ginebre: producció i aplicacions. I finalment, el 26 de setembre, tindreu l’oportunitat d’escoltar Maria Dolors Gonzàlez, biòloga i membre dels Amics de Riba-roja d’Ebre, que parlarà sobre Oli de càdec o miera: composició, activitat farmacològica i aplicacions.

Aquest oli s’ha fet servir històricament com a remei per a diverses malalties humanes i, sobretot, animals. Hi ha constància del seu ús com a ingredient d’ungüents aplicats a éssers humans afectats d’èczemes, berrugues i paràsits, però també com a part de cataplasmes emprats per tractar mals de pit, angines i refredats i, en forma d’infusió, com a remei contra trastorns digestius i nerviosos. En veterinària, la seva utilització més estesa, era per ús tòpic per tractar ferides, ja que era un extraordinari desinfectant i cicatritzant i, a més, servia per eliminar paràsits intestinals i per combatre polls i paparres.

A Riba-Roja, gràcies al riu Ebre, el producte podia viatjar fàcilment riu avall fins a Tortosa i riu amunt fins a Saragossa. Amb tot, la principal ruta de comerç va ser al Pirineu, transportat sobre rècules de rucs, mules i cavalls. Els productors de Riba-roja arribaven fins a les grans zones de ramaderia del Pirineu per vendre als ramaders el seu preuat oli. Però la producció d’oli de ginebre encara és viva avui en dia per servir a la indústria de productes cosmètics i d’higiene personal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa