Ara fa vint-i-cinc anys, el mallorquí Antoni Torrens exportava al barri de Gràcia una festa molt arrelada a la seva terra, per tal que els seus fills, que estudiaven a Barcelona, la poguessin gaudir. Aquella festa dels foguerons Sant Antoni va anar creixent fins a mobilitzar milers de persones durant el gener, però sobretot, ha servit per consolidar un vincle entre dues terres no sempre ferm. A l’exposició Sant Antoni, la Festa Major de l’hivern, impulsada pel museu etnològic i finançada per l’Institut de Cultura, es fan palesos els vincles culturals i sentimentals de diverses poblacions dels Països Catalans a través d’un element comú, el foc. “La Festa de Sant Antoni, que se celebra en moltes viles i ciutats dels Països Catalans, és el símbol d’una determinada identitat que ens unifica, el foc esdevé un aglutinador cultural potent”, explica a Tornaveu el comissari de l’exposició i director del Museu Etnològic, Josep Fornés, que remarca que la mostra és també “un homenatge a tota una sèrie de gent que hi han tingut vincles importants en aquests vint-i-cinc anys”.
L’exposició, que es pot veure al Centre Artesà Tradicionàrius i que passarà també per Mallorca i Reus –en el marc de la Capital de la Cultura Catalana 2017- vol explicar “de forma molt gràfica i senzilla” com aquesta festa ha servit per trencar tabús i trencar males imatges que durant temps i temps havien existit entre Catalunya i Mallorca: “Per una banda, el sentiment dels mallorquins envers els catalans era distant, i políticament contaminat, i des de Catalunya hi havia una visió de Mallorca com molt folklòrica i turística, perquè els catalans que hi anaven era perquè s’havien casat i feien el viatge de noces, i tot just en coneixen l’ensaïmada, la sobrassada i la platja”, explica Fornés, que reivindica la primera empenta d’aquesta festa a Barcelona, on ell mateix hi va participar al costat d’Antoni Torrens. “A partir de la primera festa, fa vint-i-cinc anys, es van desdibuixar molts tòpics”, afegeix.
2n Simposi Internacional de Focs de la Mediterrània
El director del museu Etnològic i comissari de l’exposició també remarca que aquesta mostra serà una contribució al 2n Simposi Internacional de Focs de la Mediterrània que acollirà Reus els dies 26, 27 i 28 de maig en el marc de la Capital de la Cultura Catalana 2017. El simposi tindrà com a eix central les festes i fogueres de Sant Antoni i festes de mitja quaresma. A la mostra el visitant hi trobarà un relat senzill “on cada plafó expressa un concepte en una sola paraula, per exemple, fogueró, dimoni o Antoni, i s’acompanya d’un text breu molt entenedor i amb unes imatges històriques o modernes, dibuixos, gravats o pintures”, afegeix Josep Fornés.
De fet, aquesta exposició forma part del projecte de museu nòmada de l’Etnològic, que aplega 26 exposicions que se cedeixen de forma gratuïta a diversos països del món. Això vol dir que els foguerons de Sa Pobla també donaran la volta al món després de passar per Reus.