Tornaveu
L’Escudella de Castellterçol, una sopa de llarga tradició

Continuem amb la sèrie d’articles sobre escudelles, ranxos i sopes històriques de Catalunya per conèixer, en aquesta ocasió, la història i preparació de l’Escudella de Castellterçol (Moianès). La informació ha estat facilitada pels Escudellers de Castellterçol.

Història i actualitat de l’escudella de Castellterçol

A Castellterçol, cada dimarts de Carnestoltes, se celebra La Festa de l’Escudella on, entre altres activitats, els Escudellers elaboren la tradicional Escudella de Castellterçol. El seu origen no està del tot definit, però igual que en d’altres poblacions del país es consideren dues possibilitats: que fos un àpat contundent per alimentar els pobres abans del dejuni de la Quaresma, o que fos una mostra d’agraïment dels senyors rics i poderosos cap als vassalls.

Respecte a la seva antiguitat, només es pot remetre al boca orella transmès de generació en generació per la gent gran de la vila, ja que actualment no hi ha documentació fefaent que justifiqui una data concreta. En el llibre La Vila de Castellterçol (1948) de Jaume Carrera i Pujalt s’hi esmenta la possibilitat que des de l’any 1587 (s. XVI) ja es fes aquest àpat multitudinari.

L’obra pren com a referència les ordenances de la vila, que estipulaven que per Sant Maties, que s’escau el 24 de febrer, s’escollien els jurats i els membres del Consell de la Vila, i Diumenge de Carnestoltes el Batlle. Jaume Carrera deduïa que l’escudella es repartia justament per a celebrar-ho. En el llibre Castellterçol, Història de la vila i el seu terme (1991) d’Antoni Pladevall i Font també s’hi fa esment. L’únic document gràfic de què es disposa són unes fotografies del 1914 i del 1917 fetes per l’il·lustre castellterçolenc Josep Gallés i Malats (1863-1920), pintor, fotògraf i escriptor.

És una celebració que ha perdurat en el temps fins als nostres dies i que només es va deixar de fer durant els anys de la Guerra Civil Espanyola. A principis del segle XX es cuinaven unes poques calderes a la Plaça Vella de la vila amb els ingredients que es recollien per les cases del poble. Posteriorment a la Guerra Civil, l’Escudella es passà a cuinar al Call de L’Escudella. Les calderes, que eren deixades pels veïns del poble, estaven fetes d’aram i tenien mides diferents. Probablement també s’utilitzaven per a la matança del porc. Quan l’Escudella estava acabada de cuinar les calderes eren transportades amb semalers fins a la Plaça Prat de la Riba, on a la una del migdia era beneïda pel Sr. Mossèn abans de ser servida gratuïtament a la multitud.

A partir de l’any 2005, per raons de seguretat alimentària, s’han anat substituint les calderes d’aram per les d’acer inoxidable. Des de l’any 2008 l’Escudella es cuina directament a la Plaça Prat de la Riba, on l’espai és més gran, tot el procés és més visible i no cal fer-ne el llarg i perillós transport de les calderes perquè se serveixen allà mateix.

Actualment, es cuinen 28 calderes d’acer inoxidable d’uns 60 litres de capacitat amb ingredients proveïts per les carnisseries i comerços del poble, tot a càrrec de l’Ajuntament de Castellterçol. Cal remarcar que l’Escudella de Castellterçol probablement és l’única escudella totalment càrnia de Catalunya. Els ingredients que incorpora són les carns, l’arròs i els fideus però, en canvi, cap llegum, verdura o hortalissa. La recepta ha anat passant de generació en generació i el canvi més remarcable que ha tingut és fer-la més equilibrada i d’acord amb els temps actuals.

Paral·lelament a l’elaboració de l’Escudella, des de l’Ajuntament i altres entitats del poble es compta amb algun grup d’animació i es promouen activitats que complementen La Festa de l’Escudella, com ara la Fira de l’Escudella, l’Esmorzar Popular i el Ball de Disfresses. Durant uns anys era costum comptar amb la presència d’algun convidat d’honor durant aquest dia, que podia ser una persona amb cert renom que representés algun sector de la societat, com ara el periodisme, la música, la cuina, la política, l’educació, la cultura o l’esport.

Preparació de la Festa de l’Escudella

Uns mesos abans de La Festa de l’Escudella es comencen a fer els preparatius i s’acorda amb l’Ajuntament la gestió de les comandes d’ingredients i materials necessaris als comerços de la vila. El dissabte abans de la Festa es fa la neteja acurada de calderes i estris. La vigília es prepara a la plaça Prat de la Riba per acollir la instal·lació de les calderes.

El dimarts de Carnestoltes és el gran dia. A les 7 del matí es munta la instal·lació de calderes, carpes, taules i es condicionen els espais. S’encén el foc de llenya i es comencen a omplir d’aigua les 28 calderes. A les quatre calderes restants es comencen a coure les diferents carns amb el llard, l’oli i les espècies tot respectant els temps de cocció de cada carn.

Després d’unes hores de cocció aquest saborós concentrat de carns es reparteix per les 28 calderes amb aigua bullent i lleugerament salada. Es fan diferents tastets per si cal corregir de sal i entre les 12 i 12:45 del migdia s’afegeix a cada caldera la botifarra negra i l’arròs i fideus pesats prèviament. A les 12:45 es comencen a treure les calderes del foc i es distribueixen en línia per la plaça on la multitud ja s’ha organitzat en files per a poder omplir els recipients i estris personals.

A la una del migdia el Sr. Mossèn beneeix l’Escudella i el Sr. Alcalde i el convidat d’honor (si es compta amb la seva visita), solen dir algunes paraules. Tot seguit es procedeix al repartiment d’unes 5000 racions de la tradicional Escudella de Castellterçol, repartiment que no sol durar més de 20 minuts. Moltes persones s’enduen l’Escudella a casa, però també n’hi ha que se la mengen a la mateixa plaça. L’endemà, dimecres, és moment de fer neteja i endreça de tots els materials i estris emprats.

Ingredients

Els ingredients per 28 calderes de 60 litres són:

• 1700 L. d’aigua.

• 53 kg. de vedella.

• 38 kg. de carn magra.

• 44 kg. de costella de porc.

• 51 kg. de pollastre.

• 46 kg. de botifarra negra.

• 22 kg. de llard de porc.

• 20 L. d’oli d’oliva.

• 110 kg. d’arròs.

• 95 kg. de fideus.

• 550 g. de pebre vermell.

• 250 g. de pebre negre.

• 12 kg. de sal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa