Tornaveu
Les festes de l’os dels Pirineus, inscrites a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

El Comitè Intergovernamental també ha sotmès la inscripció d’altres elements a la Llista Representativa del patrimoni cultural immaterial de la humanitat. La candidatura del rom lleuger presentada per Cuba ha encès el debat. L’ambaixador de l’Índia ho ha definit molt bé: la voluntat d’un poble es contraposa als criteris tècnics establits per fer una valoració. Es tracta d’inscriure els coneixements dels mestres que dominen la manera de fer, no pas el resultat del seu treball que és el licor. El tema ha quedat pendent per demà perquè hi havia molts torns de paraula demanats.

Per donar suport a les comunitats portadores que preserven una manifestació en perill de desaparèixer, el Comitè també ha aprovat la inclusió de quatrecandidatures a la Llista de Salvaguarda Urgent: la ceràmica de Quinchamalí i Santa Cruz de Cuca (Xile), també la ceràmica del poble Chăm (Vietnam), les tècniques de pedra tradicional d’Ahlat (Turquia), i les formes d’artesania associades a la faldilla Xhubleta (Albània).

De fet, la reunió del Comitè va començar ahir al matí amb els temes tradicionals d’una assemblea general: aprovació de l’ordre del dia i de l’acta de la sessió anterior, informe de gestió, els informes dels estats sobre l’aplicació de la convenció i la situació actual dels elements que cada un té inscrits a llista representativa. Avui dimarts el dia ha començat amb l’explicació de l’Òrgan d’Avaluació sobre el treball que ha comportat l’estudi de 56 expedient, 6 ONG i 6 experts designats pels països no membres del Comitè, qui es reserva la decisió final, han portat a terme aquest estudi.

UNESCO és sensible a la situació especial que viu Ucraïna al punt que ha aprovat en 10 setmanes una petició de salvaguarda urgent sense esperar a aquesta reunió anual del Comitè.

Després de dos anys de reunions telemàtiques la situació sanitària ens ha permès una nova trobada presencial que ha estat molt ben rebuda pels 1100 assistents que ens hem aplegat a Rabat. Tant la representació dels països com de les ONG reconegudes i d’observadors hem tingut l’oportunitat de compartir diumenge la cerimònia d’obertura on hem gaudit de diverses mostres d’elements marroquins reconeguts a la llista com ara l’espectacle eqüestre Tbourida, de les diferents tribus nòmades del desert.

Les ONG hem tingut també les nostres reunions. Dilluns es van presentar els candidats per formar part del Comitè de Direcció de la ICH NGO Forum, dimarts hem votat telemàticament qui volem com a representant d’Europa Occidental i Nord Amèrica, d’Àsia i Pacífic, i de les entitats internacionals. Dimecres tindrem l’assemblea general on sabrem el resultat de la votació a més de tractar els punts de l’ordre del dia. Però la pausa per dinar també és aprofitada per fer altres trobades dels grups de treball que al llarg de l’any només s’han pogut veure en pantalla i així compartim experiències i resultats de la feina feta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa