Tornaveu
Lleonard del Rio: “Cal crear ponts de comunicació entre l’ENS i les entitats de base que formen part de les seves  federacions”.

Què representen els Pastorets?

Personalment visc els Pastorets pràcticament des de que vaig néixer. La meva família ja tenia la tradició de fer teatre, especialment participaven a les representacions dels Pastorets. Per a mi el Nadal està indissolublement lligat als Pastorets i a la tradició dels Reis que a Igualada és única i espectacular. Per a mi el Nadal és l’època en què pràcticament no paro mai per casa…

Com pot ser que una persona que es dedica a la informàtica, que en principi dóna a entendre innovació, modernitat… es dediqui a fer els Pastorets a la seva població?

Des de la Coordinadora sempre hem tingut clar que els Pastorets són un espectacle nadalenc tradicional, però això no vol dir pas que sigui carrincló. És un aspecte contar el qual hem de lluitar de manera continuada. Tanmateix, des que es va fundar la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, l’any 2007, el panorama en aquest sentit ha millorat força, i també pel que fa als mitjans de comunicació. Com qualsevol espectacle, els Pastorets tenen la seva dignitat. En tot cas podem tenir la dificultat que, en la mesura de ser força grups que fem Pastorets, cadascú tingui la seva pròpia visió. No obstant, sempre intentem que els Pastorets estiguin ubicats en el segle XXI. Només cal recordar, ara fa uns anys, el programa de TV3 Objectiu Pastorets, que va ajudar molt a la seva dignificació i visibilitat actual.

De Pastorets se’n fan molts i de tota mena…

Cert. N’hi ha de diferents entorns i contextos. N’hi ha que tenen uns aspectes més tradicionals, d’altres que es preocupen més per incorporar nous elements i maneres de representar… Cada entitat va cercant els mecanismes per aconseguir els seus objectius, ja siguin d’integració, de conservació de les tradicions… Hi ha entitats que aposten més per la renovació periòdica del director, per remoure l’entitat…

Quina és la presència geogràfica dels Pastorets?

Bàsicament el gran gruix de les entitats que fem Pastorets ens concentrem a les comarques de Barcelona. On menys Pastorets tenim censats és possiblement a les comarques de Lleida. Principalment el fenomen dels Pastorets es dóna al Principat de Catalunya, que és l’àmbit geogràfic on se centra més la Coordinadora.

Parlem del públic que va a veure Pastorets.

Bàsicament es tracta d’un públic familiar que en la majoria de ciutats és també de teatre i que està avesat al què significa, tot i que també hi ha un públic específic que només va a veure Pastorets. El teatre amateur és una de les portes per entrar a la cultura en general, i al teatre en particular. També cal manifestar que els Pastorets i per extensió tot el teatre amateur és una escola de teatre, de públics i d’actors. Moltes persones reconeixen que el seu primer contacte amb la cultura han estat els Pastorets.

Com veieu el futur?

No tenim por que es perdin, ja que les noves generacions s’hi van incorporant d’una manera natural.

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya és membre de l’ENS…

Nosaltres sempre hem considerat la necessitat que existeixi una estructura de tercer nivell, com l’ENS, és a dir, una confederació que aixoplugui les federacions de la cultura popular i l’associacionisme cultural. Cal però, i aquesta és una assignatura pendent, crear ponts de comunicació entre l’ENS i les entitats de base que formen part de les federacions membres.

La nostra coordinadora és una entitat relativament jove. En aquest sentit ens trobem en ple procés de creació de recursos i d’hàbits… La relació i interconnexió entre els grups membres ha crescut molt, però a l’hora de parlar de maneres de fer cal dir que cada grup té molt arrelada la seva personalitat. L’objectiu de la Coordinadora no és només crear dinàmiques, sinó aportar eines a les entitats i ajudar-les a créixer tant des del punt de vista de fenomen cultural, com des de l’acció que cada entitat fa en el seu territori. Estem començant a treballar en aquest sentit.

Joan-Ramon Gordo i Montaveta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa