Tornaveu
Xerrada sobre les festes de Sant Roc al món, un patrimoni compartit

La Festa de Sant Roc és una de les celebracions més arrelades del calendari festiu català estival, amb trets singulars en diversos municipis que la converteixen en una festa de referència en el context comarcal i nacional. I dues de les places més potents d’aquesta festa són Barcelona i Arenys de Mar, totes dues declarades Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Les Festes de Sant Roc de la Plaça Nova, declarades Festa Patrimonial d’Interès Nacional pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 21 de març de 2017, i les d’Arenys, ho van ser quatre anys després, el 2021. Aquest és el grau més alt de protecció del patrimoni immaterial de la cultura popular i tradicional catalana.

Ball de l’Àliga de Barcelona durant les festes de Sant Roc

Una exposició i una xerrada per aprofundir-hi

Un patrimoni que fa valdre també l’exposició Sant Roc. Aigua. Festa. Tradició, que es pot visitar a La Casa dels Entremesos de Barcelona i que procedeix d’Arenys de Mar. La nostra permet al visitant experimentar i sentir una festa que és patrimoni d’interès nacional a més de conèixer la seva història i la seva evolució. L’exposició dona el tret de sortida de la Festa Major d’Arenys de Mar. És, de fet, un viatge pels orígens i l’evolució de la festa fins als dies actuals. En aquest context, s’ha programat a la mateixa Casa dels Entremesos la xerrada De Sant Roc pel món. De Barcelona a Arenys de Mar, en què es parlarà de les nombroses i celebracions que s’organitzen per arreu del món en honor a Sant Roc.

Partint del coneixement aprofundit de les dues grans festes catalanes de Sant Roc, Bernat Salbanyà, Roser Maresma i Aitor Sampere, comissaris de l’exposició, i Neus Ribas, directora del Museu d’Arenys de Mar, exposaran la singularitat de la festa arenyenca i endinsaran els assistents a la xerrada en els secrets i els detalls de l’exposició. Per la seva banda Xavier Cordomí, president de l’Associació de Festes de la Plaça Nova, farà la semblança amb les Festes de Sant Roc de Barcelona a la Plaça Nova, que aquest any ha arribat a les 434 edicions, i amb altres realitats festives del país. Durant l’acte es presentarà el catàleg de l’exposició, que es va estrenar a Arenys de Mar el 16 d’agost de 2023.

Més notícies
La Capella de Sant Roc més antiga es troba al carrer de la Llibertat, 21
‘Sant Roc a la Vila de Gràcia’, un recorregut per les seves capelletes
Notícia: ‘Sant Roc a la Vila de Gràcia’, un recorregut per les seves capelletes
Comparteix
El llibre de Guillem Roma recull les investigacions de l'activista gracienc sobre les capelletes de Gràcia
Festes de Sant Roc a la Plaça Nova
Tornen les festes de Sant Roc de Barcelona
Notícia: Tornen les festes de Sant Roc de Barcelona
Comparteix
Els gegants i capgrossos de Zamora són els convidats de la 433a edició
La diada de Sant Roc té com a grans protagonistes a macips, macipes i captadores
La Festa de Sant Roc d’Arenys de Mar, Festa Patrimonial d’Interès Nacional
Notícia: La Festa de Sant Roc d’Arenys de Mar, Festa Patrimonial d’Interès Nacional
Comparteix
En la declaració, la Generalitat ha reconegut el gran arrelament que la festa té al municipi

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa