Tornaveu
‘Sant Roc a la Vila de Gràcia’, un recorregut per les seves capelletes

El 2022, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar la modificació del Pla General Metropolità de Gràcia (MPGM) per incloure-hi la protecció de les capelletes de la Vila de Gràcia dedicades al sant -les van començar a construir durant el segle XIX per protegir-se de les epidèmies-, tenint en compte l’arrelament físic de les capelletes, ja que formen part dels edificis on estan ubicades. Es consideren elements arquitectònics que pertanyen a la història del districte i tradicions del veïnat. Hi ha un total de sis capelletes dedicades a Sant Roc i a la Vila de Gràcia es conserven quatre capelletes de Sant Roc, ubicades als carrers de la Fraternitat, de Vic, de Mateu i de la Llibertat. La més popular és la que es troba al número 21 d’aquest darrer carrer.

Guillem Roma viatja a la història de les capelletes

Sant Roc a la Vila de Gràcia (Saïm Edicions, 2023) és un llibre fruit de la investigació de Guillem Roma, conseller de districte per ERC però sobretot gracienc convençut, que va cercar fent un treball de formigueta “petites informacions i dades al voltant de la veneració de sant Roc a Gràcia, que potser els llibres d’història mai recollirien”. Les consultes a diversos arxius, llibres, diaris, programes de Festa Major o projectes, junt amb les entrevistes a diferents testimonis, han fet possible el llibre, tal com explica el mateix autor.

Coberta del llibre d’en Guillem Roma

Al llibre s’hi troben dades històriques, algunes de les quals inèdites, costums passats i actuals al voltant de les capelletes, literatura popular dedicada al sant, testimonis orals, fins i tot plans urbanístics, projectes d’enginyeria civil o estudis bacteriològics. Tot un recull d’informació al voltant d’un sant que, independentment del debat sobre el seu patronatge gracienc, “es pot afirmar amb rotunditat que ha estat i és un dels més populars i estimats a Gràcia i a molts altres indrets”, diu Roma.

En definitiva, un llibre per descobrir i entendre per què hi ha tantes capelletes dedicades a sant Roc a la Vila de Gràcia, quin és el seu origen, qui va escriure els goigs satírics i humorístics dedicats al sant Roc de la capelleta del carrer de la Llibertat o com es van gestar la cercavila de Sant Roc i l’ofrena floral que es fan cada any per la Festa Major de Gràcia, entre altres qüestions força desconegudes per a la majoria de graciencs i barcelonins. Un llibre que parla de la Vila de Gràcia des de la perspectiva d’un sant popular.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa