Tornaveu
Enceses d’Artesa de Lleida, un festival consolidat

Dins del marc de la festa major d’Artesa de Lleida, dissabte 2 de juliol se celebrarà la 8a edició del Festival d’Enceses de Catalunya, un festival que acull diverses colles de bestiari que al llarg de tres enceses de competició hauran de demostrar les seves capacitats en la pirotècnia emprada, les músiques i els balls.

Com és habitual, el festival s’engloba dins l’11a Trobada del Bestiari festiu i Popular a Artesa de Lleida, que se celebrarà el mateix dia, per a la qual cosa es realitzarà una plantada de bèsties a les sis de la tarda a la plaça Major. Serà a partir de les 23h del dissabte 2 de juliol quan a la mateixa plaça començarà el 8è Festival d’Enceses de Catalunya. Les colles que hi participaran realitzaran un total de tres enceses que seran valorades pel jurat, a més d’un premi del públic que podrà votar gràcies a una nova aplicació per a mòbils intel·ligents.

La primera de les enceses serà a l’entrada de la plaça; la segona, serà amb la música pròpia i composta expressament per a la bèstia, i que alhora és tocada per la seva colla. És un dels moments àlgids de cada participant, per la combinació, de música, ball i pirotècnia. Finalment, la tercera ballada és la del lluïment: la bèstia, sola, en plena acció i amb lluïment pirotècnic, ballarà al compàs de la música del conjunt musical.

El jurat, format per membres lligats al món del bestiari i de la cultura com ara Sete Udina, president de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, o Rita Marzoa, periodista i Ambaixadora del Bestiari Festiu 2016, valorarà la posada plàstica de l’encesa, és a dir, la bèstia en combinació amb el foc; el ball de protocol i l’escenificació, els colors i el tipus de pirotècnia i la durada de l’encesa. Els millors rebran els anomenats premis Griu, en honor al Griu, la bèstia amfitriona d’Artesa de Lleida, valorats en 1.000 €, 800 € i 600 €. Enguany també es concediran un 4t i 5è premis, concedits i patrocinats per l’Agrupació del Bestiari Festiu de Catalunya, i finalment un premi popular que es concedirà mitjançant el recompte de vots a través d’una aplicació de mòbil.

Hi haurà gresca fins a la matinada del diumenge, ja que se celebraran els concerts de Möndo Loco i la Terrasseta de Preixens. Les figures i colles seleccionades enguany són cinc per motius estratègics de durada del festival i són les següents: Mamut “Venux” de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat); Drac “Quintifoc” de Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès); Drac “Tallot” del Vendrell (Baix Penedès); Drac “Carrincló” de Lleida (Segrià); i Boc Rosegaescrots i la Bruixa Isolda de Cabrera de Mar (Maresme). A més, i fora de concurs, actuarà també l’amfitrió del festival, el Griu d’Artesa de Lleida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa