Tornaveu
El Govern reivindica grans figures de la música exiliades

El projecte neix amb els objectius promoure la cultura i la llengua catalanes a l’exterior i reforçar els intercanvis culturals internacionals amb l’objectiu de promoure la creativitat, la diversitat cultural i la tolerància entre les persones i commemorar i divulgar des d’una perspectiva internacional els artistes que es vinculen a aquest projecte i que van actuar, durant el seu exili, com a representants de Catalunya i de la seva cultura. Però també pretén iniciar i fomentar una reflexió i un diàleg de fons sobre l’exili i els refugiats en els temps actuals, així com analitzar i proposar millores per a les seves circumstàncies vitals.

El programa d’activitats s’allargarà fins el 2021, i posa de manifest que en la cultura catalana hi ha moltes personalitats polítiques marcades per l’exili. En concret, ‘Música i exili’ enllaça quatre personalitats i tres anys de commemoracions per donar visibilitat a un element comú, l’exili, tal com explica la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga. I és que el 2019 s’ha celebrat el centenari del naixement de l’activista i músic Teresa Rebull; el 2020 és el centenari de la presentació de l’orquestra que el director Pau Casals va presentar l’any 1920 al Palau de la Música Catalana; enguany també tindrà lloc el 50è aniversari de la mort del compositor Robert Gerhard i el 2021 es commemorarà el 125è aniversari del seu naixement. Per últim, també el 2020 serà el cinquantenari de la mort de Josep Carner, que moria a l’exili, a Brussel·les, l’any 1970.

El programa neix amb l’objectiu de reforçar els intercanvis culturals internacionals, fomentar el diàleg i la reflexió sobre l’exili i reivindicar aquests quatre grans artistes com a representants culturals de Catalunya, i compta amb la implicació dels casals catalans a l’exterior i d’una llarga llista d’ajuntaments i entitats socials i culturals.

El cicle va començar al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí amb les jornades ‘Dona i exili’. Entre les activitats principals del programa hi ha els homenatges a Teresa Rebull de Perpinyà i de Torroella de Montgrí, l’exposició commemorativa sobre Robert Gerhard que s’inaugurarà a Cambridge la primavera vinent i que es podrà veure a Catalunya a partir de la tardor de 2020, la gira dels concerts El pessebre de Pau Casals i Joan Alavedra a Bèlgica i Catalunya (Nadal de 2020 a Brussel·les, Malines, Lleida, Vic i Barcelona) i els actes en record al cinquantenari de la mort del poeta Josep Carner, que tindran lloc a Brussel·les el juny vinent.

El programa té el suport dels departaments d’Acció Exterior i de Justícia, així com de nombroses institucions, ajuntaments i col·lectius de Catalunya i de l’exterior.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa