Tornaveu
El Corpus de Barcelona convidarà a descobrir els gremis i les confraries

Torna la festa de les festes, una celebració que té l’honor de ser de les celebracions més antigues (l’any 2020 complia 700 anys ininterrumputs), més espectaculars i amb més solera. De nou, es podrà gaudir de la processó, l’Ou com balla i les catifes florals, però més enllà d’aquests elements emblemàtics, el Corpus 2023 consolida la programació cultural paral·lela, que s’articularà entorn d’un tema central: les confraries i els gremis, uns organismes sempre han tingut una relació molt estreta amb la festa i la seva imatgeria festiva.

En aquest sentit, hi haurà diverses xerrades i debats món del treball i de la seva funció assistencial; una exposició al Museu Diocesà titulada Quan la gent s’ajuda, que explica història dels gremis des del seu origen a l’edat mitjana fins a l’actualitat, i una ruta autoguiada pels carrers i places de Barcelona, que repassarà els vestigis arquitectònics i del nomenclàtor dels gremis i confraries.

L’Ou com balla s’adapta a la sequera

En l’actual situació de sequera i en el context d’emergència climàtica, Les entitats han buscat diferents solucions per mantenir l’element més singular i autòcton del Corpus barceloní. Allà on l’aigua es pot reciclar per regar, se n’ha minimitzat la quantitat, mentre que d’altres espais s’han optat per guarnir amb flors les fonts seques o bé a fer ballar l’ou amb aire.

Es podran veure una vintena d’ous com balla, molts d’ells a Ciutat Vella, en edificis singulars i històrics que obriran també les portes –com l’Ajuntament de Barcelona, la Catedral, el Museu Frederic Marès, la plaça Reial o l’Ateneu Barcelonès–, però també a altres districtes, com el Monestir de Pedralbes, la plaça de la Virreina a Gràcia, la Torre de la Sagrera o el Parc de Sant Martí. 

Les catifes florals, l’altra expressió festiva més característica, gaudiran també d’una àmplia representació, amb més de vint creacions d’art efímer. Per primera vegada, hi haurà catifes florals a la plaça del Pi, als Jardins de Rubió i Lluch, al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, a l’Espai 30, a la Rambla de Guipúscoa, a la plaça de Sant Bernat Calbó, a la Parròquia de Sant Francesc de Paula i al carrer de Gràcia.

La Processó, diumenge 11 juny

La tradicional Processó de Corpus torna amb tota la seva pompa. La cercavila, que comptarà amb la participació del Seguici Popular i altres entremesos, sortirà des de la plaça sant Jaume i passarà pels carrers centre –amb algun canvi de recorregut respecte a altres anys– fins a l’avinguda de la Catedral. Allà, cap a les 21 h, està prevista l’arribada de la Custòdia, l’acatament dels entremesos, i el ball de l’Àliga de la Ciutat i ball dels Gegants de la Ciutat.

Prèviament, dissabte al vespre, es farà la Vigília del Corpus, un acte que es va recuperar el 2021, amb els Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar. Enguany, com a fet excepcional, es podrà gaudir dels Gegants de la Ciutat de 1999, coneguts com els ‘Modernistes’, en el marc dels 600 Anys de Gegants a Barcelona.

Altres activitats

El programa inclou altres propostes, com unes passejades amb Joan Amades, a càrrec de l’Associació Joan Amades; la consolidació dels ventalls de Corpus i del panoli com a menja tradicional del Corpus barceloní; altres exposicions, repics de campanes, vídeos a les xarxes, presentacions i ballades. També, el dissabte 3 de juny, es presentarà el projecte ‘Glossari Bestial’, el vocabulari del món del foc en llengua de signes, a càrrec de l’Agrupació del Bestiari de Catalunya.

Podeu consultar tot el programa en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa