Tornaveu
‘Quan la gent s’ajuda’, una lectura contemporània dels gremis barcelonins

Des de la baixa edat mitjana fins a l’arrencada de la societat industrial, els gremis van estructurar els principals àmbits de la vida social barcelonina: els tractes comercials, la religiositat, la celebració de festes, la representació política o bé l’organització militar. La industrialització primer, i la creació de sistemes estatal d’ajudes públiques després, en van propiciar el declivi. Ara bé, continuen sent una font d’inspiració per reflexionar sobre els mecanismes de fraternitat i protecció cívica en les societats contemporànies. Aquest és l’objectiu de l’exposició ‘Quan la gent s’ajuda. Confraries gremials de Barcelona’, organitzada pel Museu Diocesà de Barcelona (MDB).

En declaracions al programa radiofònic Fes ta Festa, Albert Domènech explica que la mostra s’emmarca en els actes de celebració del Corpus a la capital catalana. El comissari avança que constarà de peces provinents de col·leccions barcelonines (moltes de les quals s’exposen per primera vegada) i textos breus escrits amb una clara voluntat didàctica. L’exposició s’ha estructurat en cinc àmbits: un recorregut a la història dels gremis, l’explicació del funcionament intern que tenien, la projecció pública (en institucions, solemnitats festives i la defensa de la ciutat), la devoció religiositat, i els mecanismes d’ajuda comunitària, Les entitats organitzadores adverteixen que són àrees sovint molt relacionades que s’han destriat per oferir al visitant un discurs expositiu més entenedor.

Inauguració i taula rodona

‘Quan la gent s’ajuda’ s’inaugurarà dijous 1 de juny (18.30 h) al MDB. Tot seguit (19 h) se celebrarà una taula rodona homònima, presentada per Eduard Sala, cap de l’àrea social de Càritas Diocesana de Barcelona. Hi intervindran representants del Projecte Sostre, l’Associació Catnova, l’Associació Las Kellys, i Càritas Parroquial de Sant Josep de Barcelona. El col·loqui reflexionarà sobre els mecanismes actuals de solidaritat horitzontal en àmbits com el sensellarisme, les migracions i la precarietat laboral.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa