Tot a punt per a una de les festes més simbòliques de la ciutat de Barcelona. Documentada ja a primers del segle XIX, a les darreries del mateix segle la Festa Major de l’antiga vila de Gràcia era considerada la més important de les que se celebraven al pla de Barcelona, consideració que va mantenir després de la seva integració al cap i casal l’any 1897. Del 15 al 21 d’agost Gràcia celebrarà la Festa Major amb un total de 23 carrers guarnits, amb més de 900 activitats per als set dies de festa en els diferents carrers i places.
La Fundació Festa Major de Gràcia i el districte de Gràcia han treballat conjuntament durant tot l’any perquè tothom que passi per Gràcia els dies de festa pugui gaudir d’un ampli ventall d’activitats obertes, plurals i participatives, tot plegant, essent compatible amb la convivència i la compatibilitat d’usos de l’espai públic durant els dies de festa.
La cultura popular suma una nova figura
Una de les grans novetats d’aquesta festa que ja ha superat els dos segles de vida és que tindrà lloc la presentació de la nova figura festiva a Gràcia: El Bou de Gràcia. La figura es presentarà el dia 15 d’agost i sortirà de la seu del districte en finalitzar els balls. La nova figura, que s’incorpora al bestiari festiu de la Vila de Gràcia, és iniciativa del grup de l’Àliga de Gràcia, i com explica, és una forma de continuar la línia engegada amb l’Àliga i el Lleó i eixamplar aquesta part del seguici popular gracienc amb noves figures canòniques, de gran importància històrica, com el Bou. I quin paper tindrà aquesta figura? No serà per participar en totes les festes de cultura popular, sinó que està pensada per a esdeveniments molt concrets: participar en tots els actes del Protocol Festiu de Gràcia a excepció del correfoc, estar present en la composició del seguici festiu de Gràcia en tots els actes en què aquest es manifesti i representar Gràcia en actes excepcionals dins i fora de la Vila.

Amb aquesta iniciativa es continua la línia engegada amb l’Àliga i el Lleó i s’eixampla aquesta part del seguici popular gracienc amb noves figures de gran importància històrica com el Bou.
La tradicional cercavila
El 15 d’agost com és tradicional se celebrarà des de la plaça de la Vila la cercavila de Matí de Festa Major amb la participació de Malsons de la Vella, Escuats de la Malèfica del Coll, l’estrena de l’Aro i el Loki dels Escuats de la Malèfica del Coll, La Vella de Gràcia, L’Atzeries de la Vella, Drac de Gràcia, La Diabòlica de Gràcia, La Malèfica del Coll, Gaudiamus el Drac del Coll, Trabucaires de Gràcia, Àliga de Gràcia, Lleó de Gràcia, Geganters de Gràcia, Gegantons de la Fundació, Bastoners de Gràcia, Castellers de la Vila de Gràcia i l’estrena del Bou de Gràcia. I aquella mateixa tarda també tindrà lloc la XXIII Cercavila de Cultura Popular, divendres 18 la Passejada de Gegantons i dissabte 19 la convidada amb els Gegants de Gràcia i els Gegants de Sallent.
Diades castelleres i correfoc
- 18 d’agost, Diada de vigílies de Festa Major. A les 20:00 h, pilar caminat des de la plaça del Sol fins a la plaça de la Vila. A les 20:30 h Diada Castellera de Vigílies-Mike Lane. Enguany fa 10 anys de l’accident que va patir el Mike Lane i per homenatjar-lo, s’ha decidit rebatejar la Diada de les Vigílies com a Diada de Vigílies-Mike Lane.
- 19 d’agost, Diada castellera de Festa Major. A les 18:00 h a la plaça de la Vila de Gràcia amb els Castellers de la Vila de Gràcia, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Xiquets de Reus.
El dilluns 21 d’agost a partir de les 19:15 h, les bèsties del foc arribaran a Gràcia amb el tradicional correfoc. Inclou la tabalada adulta i infantil, recorregut pels carrers del barri, correfoc infantil i lluïment i correfoc a la plaça. Amb les colles La Vella de Gràcia, Ball de diables de Mataró, L’Atzeries de la Vella, Gorda Caldes Montbui, Drac de Gràcia, Drac de Sarrià, La Diabòlica de Gràcia, Diables d’Altafulla, La Malèfica del Coll, Diablesses i diables de Sarrià, Gaudiamus el Drac del Coll, Lo Dràcum (Riudoms).
Festa a les places i carrers
Plaça del Sol: La Plaça del Folk amb la programació per part de l’Associació Cultural Tram, que gestiona íntegrament el Centre Artesà Tradicionàrius. Plaça de les Dones del 36: Programació amb les aportacions del Consell de Dones, de la Minerva i de l’Orfeó Gracienc, amb una programació infantil i familiar ampliada que s’allarga a sis dies. També hi haurà programació festiva a equipaments de Gràcia com la Biblioteca Vila de Gràcia, l’Ateneu de Fabricació i el Punt Verd Tabuenca, que enguany celebra 10 anys.