Tornaveu
Gràcia estrenarà la figura d’un bou per la Festa Major del 2023

A Barcelona el Bou era responsabilitat del gremi de carnissers i apareix esmentat per primera vegada el 1464, però amb el pas dels segles la figura acaba a l’empara de la parròquia del Pi. I com explica l’Associació l’Àliga de Gràcia, aquesta figura va ser fonamentalment un divertiment que encapçalava el seguici i feia fora la gent present per obrir pas a les diferents comparses que venien al darrere, en un procés de transformació de bou a brau. I ara la Vila de Gràcia, amb un gran seguici de foc i representacions destacades amb Trabucaires, Gegants, Bastoners i Castellers, aquesta associació veu necessari “continuar la línia engegada amb l’Àliga i el Lleó i eixamplar aquesta part del seguici popular gracienc amb noves figures canòniques, de gran importància històrica, com el Bou”, com explica en el projecte de creació del Bou de Gràcia presentat recentment.

Un seguici “complet i imponent” per a Gràcia

“És important dotar Gràcia d’un seguici tan complet i imponent com sigui possible per remarcar i visibilitzar el caràcter i el sentiment idiosincràtics tan propis de la nostra vila. A tot Catalunya hi ha aproximadament una dotzena de Bous. En aquest sentit, creiem també rellevant que Gràcia es posicioni dins del món del seguici popular amb la presència d’aquesta figura diferencial”, conclou l’Associació l’Àliga de Gràcia.

Ara bé, aquesta figura ni serà per participar en totes les festes de cultura popular, sinó que està pensada per a esdeveniments molt concrets: participar en tots els actes del Protocol Festiu de Gràcia a excepció del correfoc, estar present en la composició del seguici festiu de Gràcia en tots els actes en què aquest es manifesti i representar Gràcia en actes excepcionals dins i fora de la Vila.

El bou es presentarà en societat durant la Festa Major de Gràcia, que se celebrarà entre el 15 i el 21 d’agost. La nova figura serà portada pels seus membres, una entitat que ara fa uns anys també va estrenar l’Àliga de Gràcia el 2018) i el passat 2022 va presentar el Lleó. El bou es crearà al taller del Drac Petit de Terrassa, de la mà de l’escultor Jordi Grau. Tant els músics com els balladors de la colla seran els encarregats de compondre la música i crear el ball que la figura farà en els seus moments de lluïment.

Sant Lluc com a inspiració

I com serà el bou? L’entitat impulsora proposa basar el Bou de Gràcia en la imatge d’aquest animal que representa l’evangelista sant Lluc al retaule de l’altar major de l’església de Sant Joan Baptista, lloc paradigmàtic de la vila. I quines característiques tindrà?

  • Feta de cartró pedra, material fàcilment reparable i perdurable en el temps. Construïda al taller El Drac Petit, de Terrassa.
  • Seria una figura mixta, en el sentit que permetria ser portada tant per un portador com per dos.
  • Pes d’entre 35 i 40 i kg, amb una llargària màxima d’uns 2,5 m.
  • A diferència de l’Àliga i el Lleó de Gràcia, no portaria corona al cap però sí l’escut de Gràcia a banda i banda de la gualdrapa. La gualdrapa seria de color blavós.
  • No disposaria de punts de foc ja que ens basem en la figura protocol·lària històrica.
  • Incorpora al seu interior diversos elements tecnològics, tal com ja tenen l’Àliga i el Lleó.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa