Tornaveu
Un projecte escolar es converteix en el primer festival europeu de folk a Andorra

Esbarts i colles de geganters i castellers, procedents de Croàcia, Bulgària, Portugal, Catalunya i Andorra, han omplert aquest cap de setmana d’abril els carrers de Sant Julià de Lòira en el primer festival folklòric del Principat. La trobada ha congregat a un nombrós públic i ha servit, segons els seus organitzadors, per “donar a conèixer, tant als residents com als turistes, la riquesa de la cultura popular del país”, desmentint el tòpic que Andorra és només “esquí i compres”.

El programa va arrencar dissabte 13 amb una desfilada conjunta pels carrers de la localitat de totes les entitats participants, els esbarts andorrans Laurèdia i Valls del Nord d’Ordino i La Massana, el Grup de Folklore Casa de Portugal, Sveta Nedelja de Croàcia i Sofistik Jivo de Bulgària, acompanyats per la Gresca Gegantera d’Andorra la Vella, els Castellers d’Andorra i els Bordegassos de Vilanova. El plat fort va ser una mostra de dansa i música folklòrica, la nit de dissabte, a l’Auditori Claror.

Les activitats van continuar diumenge, amb una desfilada i danses a l’avinguda Carlemany i un dinar de germanor, que va servir per estrènyer els llaços entre totes les entitats. A més, es van organitzar sortides culturals a punts d’interès, com el mirador del Roc del Quer o a Caldea.

Un treball de batxillerat convertit en realitat

El festival ha estat fruit de la il·lusió i l’esforç de tres alumnes l’escola andorrana de Batxillerat, Jesús Minguez, Clàudia Gràcia i Dídac Torra, tots tres dansaires de l’esbart de Laurèdia de Sant Julià de Lòira. Tot i que la idea inicial va partir del primer: “Al batxillerat andorrà els alumnes hem de presentar un treball de Participació, Actuació i Servei (PAS) –explica Jesús–. Per aquelles dates havia de decidir el projecte, tenia molta pressió i no sabia què fer. I com amb l’esbart anàvem a participar en un festival de folklore a San Remo (Itàlia), vaig pensar que podia organitzar un esdeveniment similar aquí. A més, fa uns anys s’havia fet un festival semblant però s’havia perdut, i vaig voler recuperar-ho”.

Per poder-ho tirar endavant, va implicar als seus companys de l’escola i d’esbart. Tots tres es van repartir les funcions –Clàudia, la promoció i la coordinació internacional; Dídac, el disseny i audiovisual, i tots tres la gestió econòmica—i ens només de tres mesos van aconseguir fer-ho realitat.

Jesús assegura que la part més complicada ha estat atraure els grups internacionals i sobretot la gestió econòmica. Per finançar l’esdeveniment, es van reunir amb els comuns de les parròquies i van visitar empreses i comerços per buscar patrocinadors i publicitat, i van aconseguir prop de 10.000 euros.

Claudia i Jesús valoren molt positivament el festival, i expliquen que tant el públic com els grups participants van quedar molt satisfets de l’organització i també de l’acollida rebuda. Jesús explica que l’experiència els ha servit per aprendre molt en temes d’organització i coordinació, i també sobre la gestió del temps i els diners. Clàudia també destaca que ha estat una oportunitat única de “conèixer la cultura d’altres països i fer molt bona amistat”.

Els estudiants esperen donar continuïtat al festival i esperen que es consolidi com un esdeveniment de promoció de la cultura del Principat. Ja pensen en la propera edició i asseguren que ja tenen reservada la sala de l’Auditori per aquestes dates per l’any vinent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa