Tornaveu
L’Esbart Ciutat Comtal estrena ‘En5D’, un viatge pel ritme de les danses tradicionals

“Les cinc dimensions a les quals al·ludeix el títol són les tres que presenta un objecte, en aquest cas, el cos; la quarta és l’espai, l’espai on es mouen els dansaires i els que generen els moviments i la llum”, explica Teresa Agustí, la creadora de l’espectacle. “I la cinquena –una llicència que ens prenem– per incorporar el públic que ens acompanya”.

I és que En5D és un muntatge integral que suma dansa, música i llum i que també integra els músics i els mateixos espectadors. “No els farem ballar” assegura Agustí, però la intenció és que el públic no sigui “un simple observador sinó que d’alguna manera participi d’allò que està veient i sentint”.

L’espectacle està estructurat al voltant d’una idea: el ritme, el batec. “És el punt inicial en què comencen moltes coses, des del moviment d’una dansa o una música, però també pot ser el batec del cor que ens posa en moviment”.

I amb aquest batec proposa un recorregut per les danses tradicionals catalanes i per allò que ens suggereixen, en forma de les figures geomètriques que creen en l’espai, línies, cercles o disseminats. És un viatge que parteix del contrapàs, la primera tradicional que es coneix, passa per la bolangera, una farandola, la sardana o el ball sard, per acabar amb l’alegria de la jota.

Teresa Agustí, que és també la directora artística de l’Esbart Ciutat Comtal, explica que la idea va néixer en plena pandèmia, el juliol de 2020, com a revulsiu al confinament: “Veníem de dos mesos d’estar tancats a casa i necessitàvem compartir aquesta vivència, aquest batec. Teníem ganes de fer una cosa vital, de dir que estem vius i que hem de continuar ballant, escoltant música i fent-la. De la necessitat de compartir aquesta dansa i la cultura popular que tenim sota la pell”.

Després de l’estrena a Barcelona (a les 18.30 h i a les 21.00 h) En5D girarà pel territori, on anirà evolucionant, incorporant noves peces i transformant-ne d’altres, perquè la idea és que sigui “un espectacle viu”, en constant moviment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa