La dansa d’arrel tradicional, tant nacional com internacional, torna a tenir una cita, i ja en van 36, amb el festival Ésdansa, que se celebrarà entre el 20 i el 26 d’agost a Les Preses (La Garrotxa). En aquesta ocasió el focus del festival es posa en el diàleg entre els llenguatges artístics de la dansa i la música com a treball creatiu. Es tracta, segons l’organització, d’una clara aposta per mostrar el treball en comú de companyies i col·lectius provinents d’aquests dos mons a través de propostes gairebé inèdites. Una d’elles serà l’espectacle inaugural Contrabanda de l’Esbart Sant Martí i La Lira Ampostina, dues de les entitats més destacades de cultura popular del país, on per primera vegada la dansa d’arrel tradicional i la música de banda treballen els seus llenguatges artístics per pujar plegats a l’escenari.
Amb aquesta voluntat, es dóna protagonisme a la proposta Indiano sons i els passos perduts de Factoria Mascaró que, juntament amb el grup d’havaneres L’Espingari, fan que els ritmes de taverna del segle XIX deixin de ser només cantats per donar pas al diàleg amb la dansa. A més a més Factoria Mascaró, una de les companyies cabdals i de més rellevància en el desenvolupament del llenguatge de la dansa d’arrel, oferiran tallers de creació i xerrades, i representaran un altre dels seus darrers espectacles, Silenci… dansa! També es podrà veure com la fusió de dues disciplines aparentment dispars és capaç de generar peces com Sa mateixa. Aquí, la música folk de Joana Gomila i el moviment gestual de Lali Ayguadé s’uneixen en un projecte creatiu on les dues artistes exploren els seus límits i es retroben a si mateixes a través de la tradició.
Més enllà d’aquest diàleg, la programació de l’Ésdansa 2018 inclou l’estrena de Pilar de dos, de Raquel Viñuales i Clàudia Gómez, proposa guanyadora de la segona edició de premi Delfí Colomé. En aquest cas la simbiosi creativa s’estableix entre el llenguatge físic dels castells i l’expressió poètica dels moviments de la dansa.
Pel que fa a les propostes internacionals, hi participaran tres països encara inèdits dins el festival: la República Turca del Nord de Xipre, El Salvador i Mongòlia, que compartiran protagonisme amb Xile, present a través del Ballet Folclórico de Chile, una de les companyies més prestigioses de Sud Amèrica, i Indonèsia. I el plat estrella, es podran veure i balla dues danses reconegudes com a
Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO: la Dansa de les Mil Mans d’Indonèsia i el Biyelgee, la dansa popular tradicional mongola.
Però també hi ha espai per a la formació. Amb Ésdansa’T, la línia formativa del festival, s’ofereixen un total de 190 hores de formació, amb tallers per a nens i nenes, també per a joves de fins a 16 anys. L’Ésdansa’T es convertirà en el màxim referent formatiu i Campus de la dansa tradicional.