Tornaveu
Una unió de dansa contemporània i castells, guanya el Delfí Colomé

Dins del marc de la recent acabada 20a edició de la Fira de Mediterrània de Manresa, s’ha fet lliurament del segona convocatòria del premi Delfí Colomé, que ha recaigut al projecte coreogràfic de Raquel Viñuales i Clàudia Gómez, Pilar de dos.

Pilar de dos és una proposta per elaborar una peça de dansa de dues ballarines que treballen sobre la física dels castells. La proposta neix de la necessitat d’establir un vincle entre la forma de treballar dels castellers i la línia de treball de les ballarines, creant així una peça de dansa amb un llenguatge molt més contemporani. Viñuales i Gómez investiguen sobre les possibilitats de la física dels castells, el contacte i la idea de construir un espectacle a partir dels dos cossos. A l’espectacle hi intervenen elements propis dels castells com la música, la faixa, la distribució en l’espai i les diferents posicions que s’adopten durant la construcció d’un castell humà.

L’entrega del premi s’ha produït en el marc de la 20a Fira Mediterrània, que ha aconseguit una mitjana del 70% d’ocupació en els seus espectacles. El jurat format per Àngels Blasco, directora de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Josep Garcia Miràngels, membre de l’equip artístic de l’Esbart Marboleny, David Ibáñez, director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa, per Tena Busquets Costa, directora artística del Festival Sismògraf, entre d’altres, han destacat el projecte guanyador per “la seva mirada coreogràfica al món casteller i per trobar un contrapès entre l’arrel i el moviment contemporani”.

Menció especial per ‘A vore’

Així mateix, el Jurat ha decidit atorgar una menció a un projecte ja estrenat però que conté l’esperit del Premi Delfí Colomé, A vore, que protagonitzen el grup de jazz d’avantguarda Astrio, la coreògrafa Sònica Gòmez, els ebrencs Ramon i Carme Balagué i el castellonenc Pau Puig. Una coproducció del Mercat de les Flors, l’Auditori de Barcelona i la Fira Mediterrània de Manresa i que es va poder veure en la seva versió de carrer en el passat Festival Ésdansa i que s’ha pogut veure en el marc de la Fira Mediterrània, divendres 6 d’octubre a les 22.30 hores al Teatre Kursaal de Manresa.

Els impulsors del Premi Delfí Colomé al millor projecte de creació i producció en dansa d’arrel tradicional són el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, i el Festival Ésdansa, organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de Les Preses, amb la col·laboració de la Fira Mediterrània de Manresa, el Festival Sismògraf d’Olot, la Federació d’Ateneus de Catalunya i El Graner–Centre de creació del cos i el moviment. El premi té una dotació econòmica de 10.000 euros que hauran de ser invertits, íntegrament, en la producció del projecte premiat. El projecte guanyador s’estrenarà en el marc del festival Ésdansa 2018. Abans de la seva presentació pública, disposarà d’una etapa de residència a El Graner – Centre de creació del cos i el moviment. També serà contractat al Sismògraf d’Olot per a realitzar un work in progres del treball; així com a la Fira Mediterrània 2018 i en diferents espais de la Xarxa d’Ateneus de Catalunya.

Un premi que estimula la innovació en la dansa d’arrel

El premi reconeix la figura de Delfí Colomé Pujol, que va néixer a Barcelona el 1946, fill d’una mare cantant i balladora i d’un pare emprenedor. Els seus inicis en el món de l’art van ser acompanyant al piano els assajos de diversos esbarts de Gràcia i, més endavant, dirigint cobles en ballades de dansa tradicional. La seva carrera va ser molt prolífera, tant en l’aspecte de la música com en el de la dansa. En molts escrits sobre la seva vida se l’anomena Home del Renaixement.

La seva tesi doctoral va ser sobre coreografies inspirades en la Guerra Civil espanyola, amb la qual va obtenir un Cum Laude per la seva feina. Va publicar dos llibres sobre dansa i diverses composicions musicals. Colomé va morir a Seül (Corea del Sur) l’abril del 2008 sent ambaixador d’Espanya a la capital coreana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa