Tornaveu
Una exposició i una jornada sobre la dona per celebrar els 50 anys dels Castellers de Barcelona

L’exposició, distribuïda en quatre espais, fa un recorregut per la història dels castells i els castellers de Barcelona per festejar el seu 50è aniversari. S’hi poden trobar des de les camises utilitzades amb els seus respectius escuts -i que que han evolucionat amb l’escut de la ciutat- o un recull de tots els castells “especials” que han fet: dins de coves, al cim de muntanyes, dins una piscina o sobre un vaixell. I també conèixer les seves grans fites, com el primer pilar de 4 al 1969, el 9 de 8 del 2014 o el primer 5 de 7 femení de la història de l’any 2019. Una història molt intensa i plena d’esdeveniments, ja que els vermells són en gran part responsables de la consolidació definitiva del fet casteller fora de la zona tradicional.

La mostra també recorda que fer castells és molt més que aixecar construccions humanes: és solidaritat, compromís, integració i cohesió. A més, la colla compta amb una Penya Blaugrana, un grup d’escalada, un de gastronòmic i al llarg de l’any fan moltes activitats de lleure que donen el significat de família a la camisa vermella i l’escut de la ciutat.

Jornada sobre la presència de la dona al món casteller

Emmarcat també en l’aniversari de l’entitat, dissabte 5 d’octubre se celebrarà la jornada “Aportació i vivència de la dona al món casteller”, que vol reflexionar sobre la presència de dones en les colles. En l’acte es debatrà sobre quatre eixos principals: la salut, la tècnica, el clima social i els mitjans de comunicació. Tots ells comptaran amb dones membres de diverses colles castelleres i amb un ampli recorregut per aportar la seva experiència.

Els castellers de Barcelona han estat pioners en l’aposta per la dona en posicions habitualment ocupades per homes. Van ser la primera colla a descarregar un castell de 9 pisos amb una dona a baixos, a coronar un 2 de 7 amb dues dones a terços i, aquest any mateix, a descarregar tres castells de 7 (5 de 7 inclòs) amb el tronc i nucli íntegrament femení. Tot i que avui quasi ningú dubta del paper fonamental que han tingut les dones en els grans èxits aconseguits per les diverses colles, que parlem d’aquestes fites (totes molt recents) indica que queda feina per fer en igualtat de gènere.

Més informació i inscripcions en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa