Tornaveu
El Cant de la Sibil·la es consolida com a expressió nadalenca a Catalunya

Al jorn del judici parrà [apareixerà] qui haurà fet servici”. Els versos profètics que anuncien la fi del temps tornaran a ressonar la Nit de Nadal a molts temples de Catalunya. La declaració el 2010 com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’ha donat empenta a aquesta tradició mil·lenària, que constitueix un cas excepcional de supervivència cultural. Aquests són alguns llocs on es podrà escoltar.

La Sibil·la a Barcelona

La Catedral de Barcelona va recuperar la representació de la Sibil·la l’any 2009 i des de llavors s’ha consolidat com una de les més rellevants del país, sempre amb el Cor Francesc Valls dirigit per Pere Lluís Biosca. Una de les particularitats d’aquesta Sibil·la és que cada any incorpora música nova encarregada expressament a diferents compositors. Enguany l’escollit ha estat el músic Antoni Ros-Marbà, qui farà una revisió contemporània del cant. Serà el 24 de desembre a les 22.45h.

A la ciutat de Barcelona també podem trobar representacions de la Sibil·la a una desena més d’espais. Un dels més emblemàtics és la basílica de santa Maria del Mar, que va ser la primera en recuperar-la, l’any 1948, i des de llavors s’interpreta a l’estil tradicional i amb acompanyament coral. Serà el 24 de desembre a les 19.30h.

Des de fa uns anys el cant també sona a la Basílica de Santa Maria del Pi, l’església de Sant Gaietà, les parròquies de Santa Madrona (reserva prèvia aquí), Santa Maria de Gràcia, Sant Martí del Clot o Sant Medir. I enguany a aquesta llista s’hi suma un espai excepcional: la cripta de la Sagrada Família. La soprano Laia Nomen interpretarà la versió que ha fet el compositor i productor Sergi Planas, el 24 de desembre a les 23.00h.

A la província, destaquen les representacions a Santa Eulàlia de Mèrida de L’Hospitalet (21 de desembre, 21h), el monestir de Sant Cugat del Vallès (21 desembre, 21.30h) o a les esglésies de Santa Maria de Cardedeu (23 desembre, 21h); Sant Feliu de Cabrera de Mar (24 desembre, 21h) i de Sant Esteve de Canyamars (24 desenbre, 19.30h).

La Sibil·la a Girona

La Catedral de Girona recuperava l’any passat aquest cant profètic davant de cinc-cents espectadors. Davant de l’èxit, repeteixen experiència el divendres 23 de desembre a les 18 h. La representació es farà segons es cantava a la catedral de Girona i segons està recollit a l’Ordinarium Gerundense, publicat el 1550 i que detalla les celebracions, representacions i escenificacions que se celebraven en els temples a l’edat mitjana. El rol solista anirà a càrrec d’Ariadna Mari, cantant de GiroNins, la secció infantil de la Polifònica de Girona, vestida amb mantell de la Mare de Déu adormida del s. XVIII, i estarà acompanyada per la Cobla de Ministrers de Girona i Pau Riuró a l’orgue. També s’escoltaran nadales tradicionals catalanes, tal com era costum a l’època.

El divendres 30 de desembre a Puigcerdà es farà la XVI Trobada de poesia, música d’hivern i cant de la Sibil·la. Serà a les 21.30h al Museu Cerdà, i comptarà amb la participació de l’Ensemble Contratemps i l’Euskal Barrokensemble, amb la direcció d’Enrike Solinís.

La Sibil·la a Tarragona

El 24 de desembre, després de la Missa del Gall (a les 23h), la Catedral de Tarragona tornarà a acollirà el Cant de la Sibil·la, que arriba a la novena edició. La soprano tarragonina Marta Mathéu encarnarà de nou la sibil·la que vaticina l’adveniment del Salvador en el Judici final, acompanyada per la cobla de Ministrers de la Ciutat de Tarragona, Josep Mateu a l’orgue i Ensemble O Vos Omnes, dirigit per Xavier Pastrana.

El muntatge respecta amb la màxima fidelitat les característiques pròpies que tenia antigament aquesta representació a la ciutat, i que s’han pogut esbrinar, entre altres, a partir de diversos manuscrits recollits pel musicòleg Higini Anglès i els que es conserven a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona.

També la nit de Nadal (a les 23.30 h), el cant de la Sibil·la es podrà veure a l’Església de Sant Joan Baptista de Valls. L’organitzen els Amics de la Música, les Joventuts Musicals de l’Alt Camp i la Parròquia de Sant Joan. Abans es farà la tradicional Neulada, que decorarà l’interior de la nau amb neules.

La Sibil·la a Lleida

La Sibil·la va tornar a la Seu Vella de Lleida el Nadal de 2016, en una versió personal i inèdita del compositor la música de David Esterri, però no ha tingut continuïtat.

On sí es podrà escoltar serà a la catedral de La Seu d’Urgell (Alt Urgell), que oferirà dues representacions: una versió infantil, el cant de la Sibil·lata per la missa del pollet (a les 19h), i la versió tradicional per la Missa de Gall a les 23.40h. La Sibil·la, a càrrec de Laura de Castellet, estarà acompanyada d’un cor creat expressament per aquest dia. Té la particularitat que s’hi canta la partitura original que es conserva a l’Arxiu Capitular d’Urgell, una versió autòctona de l’Ordinari de la Seu que data del 1538 i que és en català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa