Tornaveu
Viatge fotogràfic als 60 anys del “Gran desfile del fuego”

Granollers, 1957. La ciutat acollia la Fira i Festes de l’Ascensió, una gran festa que fins aleshores aplegava elements que procedien des de la indústria fins al folklore, però aquell any, copiant el model assajat el 1956, es van fer dues desfilades, la de dijous mantenint la tradició, i una altra, totalment desvinculada del bestiar, divendres. Es va dedicar a un tema concret, ‘El gran desfile del fuego’, amb la participació de la majoria de grups de foc existents aleshores al país, alguns dels quals era fins aleshores impensable veure’ls fora del seu context, com les comparses de la Patum de Berga. Les gestions del jutge de Granollers Ramón Felipó va fer possible que les comparses de la Guita, Maces i Plens de la Patum fossin presents a la desfilada. Aquest fet va motivar la presència de la majoria de grups de foc del país. Aquella desfilada va marcar un abans i un després en les festes de l’Ascensió d’aquesta ciutat, i és per això que l’associació de cultura popular l’olla dels Pobres, amb el suport el Centre de Cultura Popular i Tradicional La Troca i l’Ajuntament de Granollers, ha organitzat la exposició fotogràfica amb imatges inèdites d’aquell esdeveniment, que es pot visitar fins el 17 de juny a La Troca, de 17h a 21h.

Alfons Senyé, coordinador de la Troca. Centre de Cultura Popular i Tradicional. Roca Umbert. Fàbrica de les Arts, explica a Tornaveu que les fotografies exposades provenen de tres arxius diferents: Fons Brangulí (Fotògrafs), de Arxiu Nacional de Catalunya, el Fons Arxiu Municipal Ajuntament de Granollers, i J. Mas. Arxiu família Mas-Codina, alhora que recorda que abans de muntar l’exposició, “disposàvem de 5 fotografies d’aquella desfilada que es trobaven a l’arxiu de la ciutat, i en l’últim any, buscant i preguntant vam trobar la Montserrat Mas de Granollers, que en el arxiu familiar en tenia unes 8 fotos més i en color. I més tard, de l’Arxiu Nacional de Catalunya em vam trobar 21 més en banc i negre. Amb tot aquest material, i veient que el 2017 era el 60è aniversari, no vam dubtar que havíem exposar-les”.

Senyé remarca a Tornaveu que hi ha molta il·lusió en aquesta exposició, “perquè en aquest ‘Desfile del fuego’ van assistir-hi la majoria de grups de foc que hi havia a Catalunya en aquell temps, i també el fet de poder veure comparses de la Patum de Berga, la guita grossa, les maces i els plens, què, més tard, el ple de l’ajuntament de Berga decidiria que la Patum no sortia de la població”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa