Tornaveu
Una exposició sobre El Ingenio i els gegants de Lluís Sabadell recull un Premi Ciutat de Barcelona

Seda ha explicat que la mostra es va organitzar per a celebrar el 35 aniversari de l’entitat i va ser un projecte que va arrencar el 2017 amb una trobada de gegants de El Ingenio. Els gegants de l’entitat són d’aquest centre de producció i provenen d’una escultura de la qual se’n va fer motlle i se’n van produir 60 parelles repartides per Catalunya.

En motiu de l’aniversari es va fer la trobada de parelles i es va intentar reunir el màxim de peces procedents de Catalunya i de la resta de l’Estat. La mostra que s’ha fet, però, ha volgut recuperar el treball de l’escultor que en va ser l’autor, Lluís Sabadell. “Només se’n sabia el nom i vam voler dedicar-li l’exposició perquè era un autor desconegut i havia treballat uns sis anys a El Ingenio”, ha explicat Seda.

Tres parts

La mostra es dividia en tres parts diferenciades. Una feia retrospectiva de la vida a El Ingenio com a taller oferint “una pinzellada i resum de la seva història”. En aquesta part s’hi reunia la imatgeria festiva de tot el catàleg que oferien. La segona part es dedicava a la història local dels gegants de Sant Andreu i la tradició gegantera que es remunta al segle XIX fins al boom de la cultura popular amb la democràcia.

Finalment, la tercera part, “la cirera de l’exposició”, se centrava en Sabadell i la seva producció. Es va fer una recerca que va permetre contactar amb la néta de l’escultor i es va poder fer el retrat humà de l’artista, una persona “reservada i bohèmia”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa