Tornaveu
Un correfoc amb audiodescripció de l’Associació d’Amics de la Colla Coca de Constantí, premi BEST 2022
La inclusió i l’equitat de gènere en la cultura popular han estat els protagonistes dels premis BEST 2022, els principals guardons del bestiari festiu català, que s’han atorgat aquest dissabte al vespre a Igualada en el marc del Festivitas Bestiarum. La gala també s’ha donat a conèixer el nou ambaixador del bestiari festiu, el comunicador Pau Benavent.r

L’Associació d’Amics de la Colla Coca de Constantí (Tarragonès) ha rebut el primer Premi BEST que atorga l’Agrupació del Bestiari Festiu Català per la seva tasca d’inclusió i normalització en favor de les persones cegues organitzant un correfoc amb audiodescripció.

El segon premi ha estat per una entitat de la mateixa província, la de la Mulassa de Tarragona, pel programa d’actes celebrat amb motiu del seu 35è aniversari, especialment sensibilitzat en aportar una mirada feminista a l’àmbit de la cultura popular.

El tercer premi se l’ha endut l’Associació Festiva i Cultura de Tragó, per la creació del Drac Asparrac, arrelant la cultura del foc en una població petita i impulsant una bèstia festiva pensant en tots els seus habitants.

Premis a la societat

A més d’aquestes tres entitats premiades, l’Agrupació del Bestiari també ha atorgat altres reconeixements a dues persones públiques (un home i una dona), una associació, una iniciativa de comunicació i una iniciativa empresarial.

Per haver estat capaç de construir gegants aptes per ser portats per cadires de rodes així com figures que sensibilitzen la societat i normalitzen les persones amb discapacitat intel·lectual, el premi a una empresa se l’ha endut el Taller de l’escultora Dolors Sans.

Enguany, el jurat també ha reconegut l’Associació Tonis de Taradell, en la categoria de Premis BEST a una entitat, per haver contactat amb entitats animalistes i haver elaborat protocols de benestar animal en el marc la celebració de la festa dels Tres Tombs.

El premi a un mitjà de comunicació se l’ha endut la revista Gegants, per la seva perseverant i destacada trajectòria al llarg de 36 anys en la recerca, divulgació i reflexió al voltant de la imatgeria festiva, inclòs el bestiari festiu.

Finalment, el Premi BEST a un personatge públic ha estat per Montserrat Garrich, per la seva importantíssima tasca en l’estudi de la dansa tradicional catalana, i per Daniel Vilarrubias, per la seva incansable recerca en el camp de la cultura popular i la recent tesi doctoral sobre el Ball de La Patera d’Igualada.

Els premis s’han lliurat a Igualada en una festa conduïda pels periodistes Marta Catena i Pere-Juventí Balcells amb moltes sorpreses. Entre elles, la del nou ambaixador del Bestiari Festiu 2023: serà el comunicador Pau Benavent, qui prendrà el relleu de Jordi Cubillos, i serà encarregat de representar l’agrupació a diverses trobades per tot el territori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa